Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mitől olyan finom az indiai kaja? A tudomány elárulja!

Te is legszívesebben minden nap indiait ennél? Nem vagy ezzel egyedül, de mi lehet az oka a "függőségnek"? 

Curry-lázban ég az egész nyugati világ...már évtizedek óta: az indiai konyha összetett, simogató ízei, anyagcserét serkentő fűszerei mindenhol nagy népszerűségnek örvendenek. 

A Daily Mail beszámolt egy kutatásról, melyben a tudósok az indiai konyha több, mint 2000 receptjét vizsgálták meg, hogy felfedezzék, mi a titka, hogy annyian imádják a curry-t.  Azt találták, hogy a nyugati konyha általában hasonló ízeket párosít – például sör és marhahús – , ezzel szemben az indiai gasztronómia legalább hét olyan összetevővel rendelkezik, melyekben nincsenek egymást fedő ízek. 

Hogy tisztábban lássunk: az Indian Institute for Technology Delhi-beli központja (nagyjából annyit jelent Indiai Technológiai Intézet) azt kereste, hogy milyen gyakoriak az indiai ételekben az egymást keresztező komponensek az alapanyagokban. A kutatást molekuláris szinten végezték, hogy megtalálják a válaszokat, és megértsék, miért más a nyugati világ gasztokultúrájához képest az indiai konyha ízarzenálja. 

Magyarul: mitől ennyire finom az indiai kaja? 

Azt találták, hogy az ízek közötti átfedés sokkal ritkább, mint arra számítottak. garam masala (indiai fűszerkeverék) és a harangpaprika például olyan összetevőkkel vannak párosítva a receptekben, melyekkel nincsenek kémiai hasonlóságuk. 


Ez nagy különbség a nyugati gasztronómiához képest, mely simán párosít hasonló komponensű ízeket, látszólag össze nem illő anyagokat, mint a csoki és a kéksajt, mert hasonló komponenseken osztoznak. Például az acetál megtalálható a whiskey-ben, almalében, narancslében vagy a nyers céklában is, az eper pedig olyan alkotóelemekre bontható, amik jól passzolnak a fehér borral. 

Ezzel szemben az indiaik annál kevésbé használnak egy alapanyagot egy másikkal, minél inkább hasonló komponenseik vannak. A kutatók úgy következtetnek, hogy ettől lesz olyan ízletes az indai étel, mert minden összetevő saját, teljes pompájában tud kibontakozni a kész ételben, nem pusztán összekeverednek az egyes ízek és összetevők.


Tulajdonképpen minden fűszer egyedileg és különlegesen van megálmodva a receptekben úgy, hogy az étel minden szereplője helyet kapjon az ízérzékelésben. 

A legtöbb curry (azaz indiai egytálétel) általában tartalmaz kurkumát, köményt, szegfűborsot, gyömbért, fokhagymát, paprikát – és ezekhez antibakteriális tulajdonságokat is kapcsolnak. Ez a magyarázat arra, hogy miért a forró éghajlatú országokban főzik őket az ételbe – az elkészült finomságokat így lehetséges tartósabbá tenni, megóvni az idő előtti romlástól.

Ezeket olvastad már?

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!