Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mítoszok és tények a dobozos tejről - avagy miért is jó nekünk az UHT-tej

Június 1. a tej világnapja - most hulljon le a lepel az UHT-tejekkel kapcsolatos mítoszokról és tévhitekről.

A tej az emberi táplálkozás egészséges és szükséges eleme. Különböző vitaminok forrása, többek között fehérjét, laktózt, A, B1, B2, B12, C és D vitamin, folsavat és tiamint tartalmaz. A Tetra Pak, a vezető élelmiszercsomagolás-gyártó vállalat a Tej Világnapja alkalmából leszámol az italos kartonokat övező mítoszokkal.

Manapság a boltok polcain többrétegű kartoncsomagolású tejeket (is) találunk. A kartoncsomagolt tej (UHT – Ultra High Temperature Treated, vagyis ultra magas hőfokon kezelt tej – és friss dobozos tej) 2017-ben is a legnépszerűbb volt a magyarok körében. Tavaly a magyar háztartások által megvásárolt tej 72%-a dobozos tej volt.

Receptajánló:

Hogyan készül az UHT tej?

Az UHT tej olyan tehéntej, amely sterilizációs folyamaton esik át: a folyadékot gyorsan minimum 135 Celsius fokra melegítik fel, majd néhány másodpercig ezen a hőmérsékleten tartják, később pedig gyorsan visszahűtik szobahőmérsékletűre. Annak ellenére, hogy a tejet magas hőmérsékletűre melegítik, a fehérje-, laktóz- zsír-, valamint B2, A és D vitamintartalma alig változik. A hőkezelés után a tejet steril körülmények között hermetikus, biológiailag tiszta – karton – csomagolásba töltik, melynek köszönhetően a tej, amely már nem tartalmaz káros mikroorganizmusokat, hosszú ideig eltartható, anélkül, hogy tartósítószert vagy kémiai adalékanyagot adnának hozzá.

Miért nincs benne hozzáadott tartósítószer?

Az Európai Unióban nem engedélyezett tartósítószerek hozzáadása a gyümölcslevekhez és a tejhez. Ahhoz, hogy ezeket a termékeket szobahőmérsékleten lehessen tárolni, szükséges az aszeptikus technológia használata. Mivel nincsenek mikroorganizmusok a lezárt csomagolásban, nincs szükség tartósítószerre.

Receptajánló:

Klímabarát csomagolás-e a tejesdoboz?

Az aszeptikus kartondobozok, amelyeket UHT tej és más folyadék csomagolására használnak három alapanyagból készülnek: papír, polietilén és alumínium.
A papír nyersanyagaként használt cellulóz felelős erdőgazdálkodásból származó, hitelesített faanyagból készül, vagyis megújuló nyersanyagforrás. A cellulóztartalom függ a csomagolás típusától és felhasználásától, átlagosan a csomagolás tömegének 75%-át teszi ki. A vékony polietilén film, amely a csomagolás tömegének 20%-át teszi ki megvédi a papírt az átnedvesedéstől és segít frissen tartani a terméket. Az extra vékony alumíniumréteg, amely nyolcszor vékonyabb mint egy hajszál, megvédi a terméket a fény és az oxigén káros hatásától. A fogyasztók az italoskarton szelektív gyűjtéséhez használhatják a kék (papírhulladék) vagy a sárga (műanyag) gyűjtő tartályokat a lakóhelyükön működő hulladékgyűjtő szervezet ajánlásának megfelelően.

A közvélekedéssel ellentétben a tej csomagolására szolgáló italoskarton klímabarát
megoldás: könnyű, melynek köszönhetően szállításakor energia takarítható meg;
elsősorban megújuló alapanyagokból készül, gyártása kevésbé energiaigényes.

Ezeket is nézd meg!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!