Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mogyoróillatú nutellás süti

A nutellában lévő mogyorón kívül nem kerül bele mogyoró, a barnított vaj azonban erős mogyoróillatot ad neki – itt a brownie szőkített, illatozó verziója.

Egy korábban bártenderkén dolgozó gasztroblogger receptjének ihletésére készült ez a süti, aki az alkoholos édességek megszállottja. Folyamatosan azon agyal, melyik sütihez milyen alkoholos ital passzol. Az amarettót magában, de még jéggel is csak az igazán édesszájúak kedvelik, sütéshez viszont nagyon is jó választás. Nemcsak ízében, illatában is feldobja az édességeket, mandulaaromája jól megy a mogyorós összhatáshoz.

De hogy lesz a nutellás blondie egy valódi illatbomba? A barnított vaj a második illatmorzsa, írtunk is már korábban róla. A vaj barnítása közben a vajban lévő szárazanyagok valamint a víz különválnak, utóbbi el is párolog, a szárazanyag és a tejzsír, azaz a vaj zsír része megbarnul, és diós-mogyorós íze lesz, éppen ezért franciául a barnított vajat beurre noisette-nek, azaz törökmogyoróvajnak is hívják.

A következő illatfelelős a vanília, amiből érdemes esszenciát vagy a vaníliarúdból kikapart magokat használni. Szó sincs arról, hogy az aroma ne működne, de ha már ilyen pompázatos alapanyagok kerülnek ebbe a sütibe, akkor adjuk meg a módját!

A végső illatdöfést a nutella adja meg a brownie-ra hajazó sütinek. Sütés közben megolvad, ahol kicsit kifolyik, ott karamellizálódik, tovább nem ragozom…és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mindezek az alapanyagok nemcsak illatban, hanem ízben is elég erősek!

Legközelebb cukkinis rágcsát készítek sütőben, addig is illatosítsátok be a konyhátokat ezzel a szőke nutellás szelettel!
Gréti

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!