Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Most akkor melyik krumplit kell sütni, és melyik jó pürének? Kiderül!

Míg régen többnyire egyféle krumplival találkozhattunk a piacokon, manapság megkérdezi az árus, hogy salátának valót vagy sütni valót szeretnénk-e...Na de melyik-melyik?

Sárga? Piros? Új? Régi? Melyik krumpli mire való? Ha te is tanácstalanul állsz a szupermarket vagy a piac krumplihalmai előtt, akkor most figyelj, mert a hobbikert cikke segít eligazodni, mi pedig isteni recepteket is mutatunk! 

Jó tudni, hogy az egyes fajták állományuk, azaz keményítőtartalmuk alapján három csoportba oszthatók, és mindegyik csoportban találhatók sárga, vörös vagy rózsaszín héjú fajták is.

Tudtad?

Az újburgonya alacsony keményítőtartalmú, ezért sokáig nem áll el, és mondjuk tócsni vagy gombóc nem, de saláta, serpenyős / sütős krumpli illetve főzelék annál inkább készíthető belőle!

1. SALÁTÁNAK VALÓK

A) típusú, azaz a szilárd állományú, keményebb, nem szétfővő krumplik tartoznak ide, ezért kitűnő rakott krumpli- és salátaalapanyagok, hiszen miután megfőttek is szuperül lehet őket karikázni! 

Fajtái: Somogyi sárga kifli, Cherie, Agata

2. MINDENRE JÓK

B) típusú krumplik, azaz a közepes keményítőtartalmúak tartoznak ide, amelyek se nem kemények, se nem túl puhák, éppen ezért a leggyakoribbak és legkedveltebbek.

Szinte mindenhez passzolnak: salátákba, egytálételekbe, főzelékbe, sütni, főzni, pürébe, levesnek is.

Fajtái: Rózsakrumpli, Lilaburgonya, Aladin, Amorosa, Balatoni rózsa, Boglárka, Desirée, Démon, Fabiola, Góliát, Hópehely, Impala, Katica, Kleopátra, Kondor, Kuroda, Laura, Lorett, Marabel, Pannónia, Rachel, Rebeka, Réka, Red Scarlet, Roco, Rosara, stb.

3. SÜLT KRUMPLINAK, PÜRÉNEK, TÉSZTÁNAK VALÓK

C) típusú, azaz a legpuhább, lisztes, szétfővő krumplifajták tartoznak ide, amelyek kiválóak olajban sütésre is, sütőben, héjában sütve is finomak, de gombócba, tésztákhoz, krumplipüréhez is ideálisak.

Fajtái: Agria, Kuroda, Rioja (Százszorszép), Vénusz Gold, White Lady, stb.


Általános szabály: sütéshez inkább sárgás színű krumplit vegyünk, püréhez pedig inkább pirosast!

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!