Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagy a baj: sorra zárnak be a hazai kisboltok - de miért?

Már százezren sem dolgoznak a hazai élelmiszerboltokban. 

Az év vége óta eltűnt négyszáz cég és velük együtt négyezer dolgozó az élelmiszer-kiskereskedelemből; a Nemzeti Cégtár legfrissebb adatai szerint már csak 7128 cég és 98 439 dolgozó van az ágazatban – írta a Világgazdaság pénteken.

A cikk szerint a december végi kimutatáshoz képest alig fél év alatt újabb 408 piaci szereplő és 3994 dolgozó tűnt el a szektorból. Megjegyzik, hogy 2013-ban még csaknem 9500 vállalkozás működött a területen több mint 104 ezer alkalmazottal.

A trendszerű visszaesés mögött szakértők szerint az áll, hogy a kisboltok a beszerzésben és a logisztikában képtelenek lépést tartani a nagy áruházláncokkal, ráadásul nehezen gazdálkodják ki a 2022-ig szóló hatéves bérmegállapodás többletköltségeit.

Míg egy lánc esetében azzal a céllal tárgyalnak a munkáltatóval a szakszervezetek, hogy legalább 15-20 ezer forintos bérelőnyt harcoljanak ki a mindenkori garantált bérminimummal szemben, a kisvállalkozók az erre az évre érvényes bruttó 195, illetve 149 ezer forintos bérminimumot, illetve minimálbért is nehezen teremtik elő.

Ezeket olvastad már?

via MTI

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kocsis János
Kocsis János Mon, 2019-06-24 16:27

Mi a gond a bezárással? Ha valami életképtelen elpusztul. Így van a természetben és a gazdaságban is. Nem sírunk hogy miért nem árulnak szaros pelenkát. Mert nem kell senkinek. Ha egy bolt drága, rossz a kínálata, rossz a minősége, a kiszolgálás, a környezet, akkor megszűnik, mert nincs rá igény. A garázsboltok amúgy is legfőképpen alkohol eladásból maradnak fenn. A nagyobb, de még mindig kisebb méretű üzletek meg maximum ott, ahol nincs konkurencia. Mert valljuk meg, senki nem veszi meg az adott terméket 500 Ft.-ért ha megveheti 300-ért. A másik. ha amúgy is el kell menni egy nagyobb üzletbe mert kell onnan valami ami máshol nincs, akkor már megvesz mindent ott. Sokan nem szívesen rohangálnak 4-5 boltba, ha mindent megvehetnek 1 helyen. Főleg ha az nyáron légkondicionált.