Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A nagy szaloncukorteszt - Vajon melyik márka csokiját lopjuk le titokban a karácsonyfáról?

Idei szaloncukortesztünkön különböző márkák marcipános csokoládéiból szemeztünk. Melyik szaloncukrot válaszd, hogy még az ünnepek alatt elfogyjon mind? Cikkünkből kiderül.

Milyen szempontok alapján vásárolunk ma szaloncukrot? Mutasson jól a fán, legyen megfizethető, na meg persze az sem hátrány, ha nem kell jövő májusig őrizgetni, majd egy kicsit rossz szájízzel megszabadulni tőle, mert  „ez már úgysem fogy el”. A sztaniolpapírba becsomagolt csokibevonatos cukorkákat nem mindenki szereti, van aki csak dekorációnak használja, más pedig kizárólag csak egy-egy ízesítést kedvel. 

Szerkesztőségünk idén a marcipános szaloncukrok tesztelése mellett döntött, kilenc különböző márka termékeit próbáltuk ki. Akadt olyan termék, amely csak más ízesítésű szaloncukrokkal együtt árul marcipános édességet, és olyan is, amely különböző gyümölcsökkel bolondított marcipánt árul. 

Honnan származik a szaloncukor?

A szaloncukor ősét a 14. században a franciák kezdték el készíteni, az idők során német cukorműves bevándorlók által jutott el Magyarországra a 19. század első felében. A sztaniol.papírcsomagolás szintén a franciáktól ered, a papillote nevű fondantcukorka csomagolása készült ebből az anyagból, melyre kis aforizmákat nyomtattak. Magyarországon Stühmer Frigyes  hamburgi cukrászmester kezdte el először nagyobb mennyiségben gyártani a szaloncukrot, melyet főként a Gerbeaud cukrászdának készített. 

Tesztünk során hat szerkesztőségi tag kóstolta végig a kilenc szaloncukrot, viszont csak azokat a márkákat pontoztuk, amelynek csomagja kizárólag natúr marcipános terméket tartalmazott. A termékeket most is szubjektív módon értékeltük, és a kóstolás sorrendjében mutatjuk be Nektek. 

Az értékelést a cikk végén láthatod! 

Favorina szaloncukor

Az étcsokoládés bevonatú édességnek inkább tejcsokis íze van, a vékony kakaós réteg alatt kissé rumaromás íz érezhető, a töltelék tömör és száraz volt de jól lehetett érezni benne a marcipánízt. 

Bonbonetti Nosztalgia 

A marcipánkrémes-narancslikőrös szaloncukor fényes csokoládébevonata szájban kellemesen olvad, a belülről lassan folyó narancslikőrős krém éppen csak egy kicsit édesebb a szükségesnél, összességében viszont egy nagyon kellemes ízt kapunk. Úgy sejtjük ez az a csokoládé, amiből nem marad túl sok a nyakunkon az ünnepek után. 

Tesco marcipános szaloncukor

A Tesco marcipános szaloncukra kellemes meglepetés volt számunkra, a finom illatú mintás csokibevonat alatt egy kellemesen folyós, édes marcipánízzel találkoztunk, ráadásul a sötétzöld csomagolás is szépen fog csillogni a karácsonyfán. 

Szamos marcipán-szaloncukor

A vékony étcsoki bevonat finoman harmonizál a tömör, de nem száraz marcipántöltelékkel. A marcipán nem túl édes de pont ez a jó benne, akkor sem érezzük túl soknak a Szamos édességet, ha éppen a tizedik szaloncukrot esszük. Vigyázni kell vele, könnyen elfogyhat még azelőtt, hogy a fára kerülne!

Milka szaloncukor

Ahogy azt már megszokhattuk, a Milka sosem okoz csalódást. A teszt során ez volt az egyetlen tejcsokoládé bevonatos szaloncukor. A krémes csokoládé alatt egy kicsit keményebb marcipántöltelékkel találkoztunk, amiben többen nem véltük felfedezni az igazi marcipánízt, viszont még így is mindannyiunk egyik régi kedvence marad.

Glória marcipánízesítésű szaloncukor

Az angyalkás szaloncukor már kicsomagolásakor furcsa volt. A kakaós bevonóval készült külsőn apró pöttyöket véltünk felfedezni, az íze pedig egyáltalán nem emlékeztetett minket a marcipánra, inkább a gumicukorra hasonlított.

Szerencsi marcipános szaloncukor válogatás

A szerencsi marcipános szaloncukor-válogatásában a márka gyümölcstöltelékes marcipánjait ízlelhetjük meg, mindegyik szaloncukor papírjának más-más színe van, így szépen mutathat egy színpompás ünnepi fenyőn. A szép és tömör étcsokoládéborítás alatt egy kicsit durva szemű, de ízletes marcipánt találunk, amelyhez jól párosulnak a gyümölcsös ízek. 

Stühmer szaloncukor válogatás

A Stühmer márka bonbonjai régóta királyi helyet foglalnak el a magyar szaloncukrok világában, hiszen egy igazán igényesen elkészített termékről van szó. A szép és színes borítás alatt finom kakaós étcsokoládéba mártott marcipánnal találkozunk, ebben a válogatásban szintén a gyümölcsös töltelékektől lesz még finomabb az összhatás. 

Monarc szaloncukor-válogatás

Tesztünk utolsó alanya az ALDI saját márkás terméke volt. A válogatásban találhatunk kókuszos, tejkaramellás, rumos- kakaós valamint marcipános ízesítésű szaloncukrokat is. A matt és kissé fodros csokiréteg alatt egy nagyon puha töltelékkel találkoztunk, amelynek sem illata sem az íze nem emlékeztetett nagyon a marcipánra.

LÁSSUK A VÉGEREDMÉNYT!

A cikk elején leírtak szerint azokat a termékeket pontoztuk, amelyekből kizárólag natúr marcipánízűt tudtunk vásárolni. A más ízesítésű szaloncukrokkal kevert és a gyümölcsös termékeket nem rangsoroltuk.

  Név Honnan? Ár Súly Ár/Kg Mandulatartalom
1. Szamos marcipán SPAR  2199 Ft 300 g 7330 Ft 33%
2. Tesco Marcipán TESCO 799 Ft 300 g 2663 Ft 38%
3. Milka SPAR 2149 Ft 338 g 6357 Ft 7,5%
3. Favorina LIDL 749 Ft 350 g 2140 Ft 38%
4. Glória REÁL 319 Ft 300 g  1063 Ft  nincs feltüntetve
  Bonbonetti Nosztalgia CBA 1990 Ft 350 g 5685 Ft 38%
  Szerencsi marcipán válogatás REÁL

1969 Ft

300 g 6563 Ft 37%
  Stühmer válogatás ALDI 1499 Ft 170 g 8817 Ft 9%
  Monarc válogatás ALDI 599 Ft 350 g 1711 Ft nincs feltüntetve

EZ IS ÉRDEKELHET! 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!