Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nálad is pusztítanak a bogarak és rovarok? Így védekezhetsz ellenük

A nyár nem is lenne igazán nyár a bogarak inváziója nélkül. Budapestet most a muslicák lepték el, de a zöldség és gyümölcs termések sincsenek biztonságban.

Muslicák invázió tapasztalható a fővárosban. A kis rovarok nem csak idegesítőek, de könnyen be is lélegezhetjük őket, ami elég kellemetlen érzés tud lenni. A Magyarországon előforduló muslicák szerencsére nem veszélyesek. Az Index cikke részletes beszámolót ad a rovar életéről és szaporodásáról.

Védekezni több fajta módon lehet a muslicák ellen:

  • például azzal, ha nem hagyunk elő romlandó gyümölcsöt, vagy zöldséget
  • csapdával: Önts almaecetet egy kis üvegpohárba, fedd le folpackkal, melynek a tetejét pár helyen kilyukasztod. Tedd ezt a gyümölcsök mellé – a muslincák rögtön bemennek a lyukakon, de ki már nem jönnek onnan.
  • tisztaság fél egészség – szokták mondani, de a muslicák elől is véd, ha feltakarítod a padlót, és lemosod néha a konyhapultot, kimosod a mosogatót. Vigyük le gyakrabban a szemetet is.

Ezzel elűzheted a bogarakat!

Szúnyog, hangya, légy, muslinca, megannyi rovar – itt egy olcsó, narancsból készülő gyertya, mely megoldást nyújthat! ->>>

Légy, az örök ellenség!

A muslicánál is jobban utáljuk a legyeket. Mindenre rászállnak, és az ételen a csápjaikat használva vizsgálják meg, hogy az az étel potenciális táplálék-e vagy sem. Korábban itt írtunk róluk egy tanulságos cikket.

A legyek ellen legtöbben légypapírral védekeznek, de vannak különböző légy és szúnyog irtó legyek is. A kertben beválhat a húsevő növény is, de néha egy sima légycsapó is megteszi, ha szeretünk legyekre vadászni.

Mutáns burgonyabogarak támadása?

A burgonyabogár nagy károkat okozhat a burgonyán kívül a paradicsomban is. Ellene védekezni kötelező. Az elmúlt hónapokban számos bejelentés érkezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH) miszerint egyes burgonyabogár elleni védekezésre engedélyezett rovarölő szerek hatékonysága elmarad a néhány évvel ezelőtti szinttől.

Így védekezhetsz ellene!

Kisebb kertben hatékony lehet, ha naponta körbesétálunk és vízzel teli kannába dobáljuk a palántákon mászkáló bogarakat. Hatékony védelmet azonban permetezés nélkül aligha érhetünk el.

A NÉBIH szerint gyakran előfordul, hogy a termelők éveken keresztül ugyanazzal a rovarölő szerrel védekeznek, illetve a védekezést nem a burgonyabogár legérzékenyebb fejlődési alakjai, a fiatal lárvák ellen időzítik, hanem a kifejlett bogarak ellen hajtják végre. A szerek váltogatása nagyon fontos, mert csak így érhető el a megfelelő hatás.

Veszélyben a málna és a szeder is

A foltosszárnyú muslica 2012-ben jelent Magyarországon, és azóta jelentős károkat okozott. Tavaly augusztus végére egyes málna- és szederültetvényeken, és szeptemberben már helyenként a bogyók 100 százalékos fertőzöttségét tapasztalták. Az Agrárszektor szerint idén egyelőre nincs nagy baj, és ez így is marad, ha marad a száraz, forró, csapadékban szegény időjárás.

Védekezni ez ellen a rovar ellen is lehet. Hatékony módszer a csalogatóanyag és növényvédő szer együttes használata, amelyet nem a növényen, hanem a növények alatt vagy a sorközökben érdemes alkalmazni. Csalogatóanyagként az almaecet és vörösbor 1:1 arányú elegye használható.

...ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!