Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nébih: Tévedés, hogy az üvegházi paradicsomot "agyonvegyszerezik"

Miben különbözik a téli paradicsom a nyári, szabadföldi társához képest? A következő cikkben eláruljuk, és azt is, érdemes-e fogyasztani! 

Régóta foglalkoztat, hogy télen pontosan miért eszünk ízetlenebb paradicsomokat a nyári, napsütötte paradicsomokhoz képest. Persze értem, hogy elegendő napsütés hiányában nem lehetséges ugyanazt az ízt elérni, de hogyan termelik a hideg évszakban kapható paradicsomokat? Esetleges mesterséges kezelést kapnak? Van egyáltalán értelme a sokszor vízízű zöldségeket fogyasztani?

Utánajártunk, a válaszokban a NÉBIH volt segítségünkre!

closeup photo of red tomato against black background

Miért kaphatóak sokkal ízetlenebb, import paradicsomok télen? Nyilvánvalóan az évszakváltás miatt, de ezek gyengébb minőségűek, vagy egyszerűen másik fajta paradicsomok?

NÉBIH: A téli időszakban valóban ízetlenebbek a paradicsomok, aminek elsősorban az az oka, hogy már korai érési stádiumban leszedik őket. A fényhiány miatt ugyanis amúgy is lassabban érnek a paradicsomok ilyenkor, és így próbálják lerövidíteni a virágzástól termésérésig, értékesítésig tartó időszakot. Tehát elsősorban gazdasági okokból szedik le hamarabb a terméseket – világosít fel a hatóság arról, hogy mint sok mindennek, ennek is gazdasági okai vannak a kereskedelemben. 

Emellett a fényszegény időszakban nagyobb lesz a paradicsomok savtartalma, ami elnyomja az édes ízt. Ezért érezzük ilyenkor savasabbnak, holott a szénhidráttartalma (cukortartalma) szinte azonos a nyári paradicsoméval.


Érdekelt, hogy ennek ellenére hogyan lehetséges, hogy hazai termelők mégis igazi, nyárias koktélparadicsomokat tudnak ilyenkor termelni (igaz, aranyáron), függetlenül a fényszegény időszaktól?

NÉBIH: A koktélparadicsomoknak „jobb” az íze, függetlenül attól, hogy hol termelték őket. A hazai termesztés abban tud segíteni, hogy rövidebb a szállítási idő, ezért a termések érettebben szedhetők le.

Paradicsomszósz-receptekért IDE kattints!

Felmerül ezáltal a kérdés, mennyire ajánlott télen a paradicsom fogyasztása, a héjon lévő növényvédőszerek lemoshatóak-e?

NÉBIH: A kísérletek azt mutatják, hogy az üvegházi paradicsom semmivel sem marad el tápértékben szabadföldi társaitól. 

Gondoltad volna?

Ami a növényvédő szereket illeti, az sem állja meg a helyét, hogy az üvegházi vagy primőr paradicsomot „agyonvegyszerezik”. A mai korszerű üvegházakban, éppen a zárt rendszer  miatt könnyebb megvédeni a növényeket és sok esetben szinte vegyszerek alkalmazása nélkül, biológiai növényvédelem alkalmazása mellett meg lehet termelni őket.

bunch of red tomatoes

Tehát akkor mi a helyzet a téli paradicsom vitamintartalmával?

NÉBIH: A vitamintartalomban nincs kimutatható eltérés, itt elsősorban a C-vitamin, illetve a likopintartalmat szokták mérni. A fajták és az évjárat között nagyobb az eltérés, mint a termesztési módok között.

Ezek után adódik a kérdés, ajánlott-e a téli paradicsomfogyasztás, vagy maradjunk a szezonális zöldségeknél?

NÉBIH: A téli paradicsomfogyasztás kizárólag a tápérték vonatkozásában abszolút ajánlott, más kérdéseket vet fel a ráfordított energia, szállítás, szénlábnyom stb.,  azaz a környezetet terhelő egyéb körülmények.


Ezeket olvastad már? 

Szólj hozzá!

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

istvanlehotzky55
istvanlehotzky55 Sat, 2020-01-18 19:46

Nyolc évtizede vagyok paradicsom fogyasztó, de mostanában kezdek leszokni róla, mert nincs paradicsom íze! Aki ilyen szamárságot ír az még nem evett igazi paradicsomot!!!

Dithe
Dithe Wed, 2020-01-15 09:26

Nyáron is úgy kell vadászni a szabadföldi paradicsomot.

istvannagy3
istvannagy3 Wed, 2020-01-15 08:54

Azt írják a cikkben, hogy nem vegyszerezik az üvegházi paradicsomokat. A héten a Lidl hívott vissza koktélparadicsomot, mert túlzott volt az érést gyorsító tartalma. Az érést gyorsító nem vegyszer?