Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A Nébihet kérdeztük: hogyan vásároljunk most a piacon a legbiztonságosabban?

Te is tartasz a piacokon vásárlástól? Megkérdeztük a NÉBIH-et, milyen alapvető szabályok vonatkoznak az árusokra a piacokon, és hogy nagyobb veszéllyel vásárolunk-e idén. 
Hogyan vásárolunk a járvány első hulláma után a piacokon, milyen óvintézkedéseket tegyünk, és mi vonatkozik a kereskedőkre, termelőkre? Sokan még mindig nem nyitottak ki a csarnokokban, mások viszont teljes idős nyitva tartással várják a vásárlókat. Mire figyeljünk, miközben válogatunk, és hogyan biztosítsuk leginkább a saját biztonságunkat? A NÉBIH válaszolt a kérdéseinkre. 
 
Image may contain: 1 person, fruit, food and indoor
 
Kíváncsiak vagyunk, mennyiben más az idei nyári piacra járás a vásárlók szemszögéből. Szükséges a fokozott óvatosság?
 
A piacokon hasonló szabályokat kell követni, mint az üzletekben, és minden olyan helyen, ahol sokan megfordulnak. Javasolt elkerülni a tömeget, sorban állás esetén megfelelő távolságot kell tartani, és nem szabad a kihelyezett élelmiszereket összefogdosni. (Bár utóbbit normál körülmények között is illik betartani.)
A piaci értékesítés sok esetben a szabadban történik, így kisebb a cseppfertőzés veszélye, de az alapvető higiéniai szabályokat, tiszta kéz, távolságtartás, ezeken a helyeken is követni kell. 
 
Az őstermelőknek szükséges fokozott óvintézkedéseket betartaniuk?
 
Alapvetően a termelőknek és az árusoknak egyaránt magas fokú személyi higiéniát kell fenntartani, tekintettel arra, hogy élelmiszerrel foglalkoznak. Élelmiszerekkel kizárólag egészséges személy dolgozhat. A koronavírus élelmiszerekkel való terjedése nem bizonyított, de a fenti szabályok járványhelyzeten kívül is érvényesek és betartandók.
 
assorted fruits at the market
 
Vannak olyan termékek, melyek a nyárra való tekintettel fokozott odafigyelést igényelnek? (pl. házi tejtermékek, stb.)
 
Valamennyi hűtést igénylő élelmiszerrel óvatosan kell bánni a nyári melegben. Célszerű a megvásárlás sorrendjét is előre átgondolni, a hűtendő termékeket utoljára érdemes megvenni, hogy a piacon töltött idő alatt minél kevésbé tudjon átmelegedni. Gondolni kell a hazaszállításra is,különösen a parkolás alatt felforrósodó autóra. Fel lehet készülni hűtőtáskával.
 
Az otthonunkba érkezve hogyan tároljuk a megvásárolt piaci árut, koronavírus idején szükséges-e fokozott óvintézkedés?
 
A hűtést igénylő élelmiszereket megérkezve azonnal a hűtőszekrénybe kell tenni. A zöldségek, gyümölcsök felületét le lehet mosni folyóvízzel, de ha úgy ítélik meg, hogy ez befolyásolja az eltarthatóságát, akkor nem feltétlenül szükséges. Arra érdemes figyelni az elhelyezéskor, hogy sem a hűtő belső felületét, sem az ott tárolt egyéb élelmiszereket ne szennyezhessék.
 
two jar of milk bottles
 
A vásárlás és az élelmiszerek otthoni elhelyezése során javasolt fokozott figyelmet fordítani az általános higiéniai szabályokra, különösen az alapos kézmosásra, az élelmiszerek esetében tiszta csomagoló anyagok, edények használatára.
 

Ezeket is olvasd el:

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!