Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Négykeréken | Irány a töltött káposzta és a slambuc földje...együnk jót Észak-Alföldön!

Irány a töltött káposzta, a debreceni páros és a slambuc hazája: ,,Lenn az alföld tengersík vidékin..." (x)

Bár ebben a térségben egy darab domborzati elem nincsen, és jó időben Moszkváig ellát az ember a sztyeppén, mégis igazán változatos konyhát tudhat magáénak Magyarország észak-keleti csücske. Szilva, alma, krumpli és káposzta, csak hogy pár jellegzetes alapanyagot említsünk az ország második legnagyobb városának helyet adó régióból. A hajdúsági ételek jellemzően a pásztorkodással, hajcsárkodással és állattartással  foglalkozó juhászok, gulyások könnyen elkészíthető bográcsételei voltak. Na de azért volt itt még pár extra fogás is, ezeket most megmutatjuk nektek.

Ugorjatok be mellénk, mert ezúttal a slambuc birodalmába kalauzolunk el benneteket, irány Észak-Alföld!

Első megállónk a Sóstó-Gyógyfürdő mellett egy romantikus „shabby chick” cukrászda volt: az Édes Erdő. A Nyíregyháza tőszomszédságában található kávézót egy kedves házaspár üzemelteti – jobb randevúhelyszínt a környéken ne is keressetek! Mi amerikai milkshake-szörnyeiket és az oreos sajttortájukat ajánljuk.

Ezek után kicsit körülményes, de mindenképpen izgalmas földutakon haladva Tiszadada felé vettük az irányt. A Tiszai Öreghalász Csárda Suzuki-kalandunk egyik kedvence volt. Az eldugott vízparton elterülő hangulatos vendéglőben pazar ételek, otthonos légkör és végtelenül kedves emberek vettek körül minket. Az első hangzásra bizarrnak tűnő uborkás-narancsos szószban hempergő sült kacsamájtól leesett az állunk. Kihagyhatatlan úti cél.

Segíts nekünk megalkotni az ország gasztronómiai térképét, töltsd fel a kedvenc éttermed vagy szavazz, és nyerj!

A térség központja Debrecen, így nem véletlen, hogy két nagyon jó helyet is találtunk, amit érdemes megemlíteni. Az első célpont az IKON Debrecen. Valljuk be, Budapesttől távol „fél-fine dining” helyet üzemeltetni nem mindig jövedelmező próbálkozás, de az IKON esetében ilyenről szó sincs. Közel 10 éve működik töretlenül – isteni magyaros ízek egy kis csavarral, kifogástalan tálalásban.

Debrecen buliéletének megkerülhetetlen zarándokhelye a Buri-Buri. Nem sok hely tart itt nyitva hajnali 3-ig, de a Buri-Buriban mindig szolgálnak brutális hamburgerekkel és a védjegyüknek számító sajtszószos sült krumplival. Tévedés ne essék: ők nem flancolnak, itt mirelit krumpliról és olvasztott (növényi) sajtról van szó, mindez autentikus műanyagdobozban. Ennél borzasztóbb és csodálatosabb étel nincsen is! 

Ilyen volt tehát kiemelkedő kajatúránk Magyarország leglaposabb vidékén, Észak-Alföldön. 

A Nosalty gasztroutazását a Suzuki Vitara támogatta – az autóról további információkat itt találsz!

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!