Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

„Néha el lehet rugaszkodni a rántott hústól”

Tatai Robi tavaly megnyerte a TV2-n futó Séfek séfét. Azóta sok minden történt a fiatal felvidéki szakáccsal, akivel dunaszerdahelyi munkahelyén beszélgettem.

Megjelent a szakácskönyved, milyen receptek találhatóak benne?

Hagyományos recepteket készítettem el újragondolva, helyi alapanyagokból. Csallóköz szerencsére nagyon gazdag, rengeteg zöldség és gyümölcs terem itt, az erdőkben is lehet gombát szedni. Én hiszek abban, hogy csak helyi alapanyagokból lehet minőségi fogásokat készíteni, ebben látom a jövőt.

Szereted magad beszerezni az alapanyagokat a főzéshez?

Sokat járok kertészetbe vagy erdőbe. Fontos nekem, hogy kiválaszthassam, hogy miből főzök. Egyáltalán nem mindegy például, hogy egy sárgarépa milyen: ha túl hamar lett kihúzva a földből, az sem jó, de ha túl későn, az sem.

A könyved címe: Hagyományos ételek újragondolva. Szerinted mennyire vevők a felvidékiek az újragondolt ételekre?

Minden nap biztos nem működik. Azt szerettem volna a könyvvel sugallni az olvasóknak, a háziasszonyoknak, hogy néha el lehet rugaszkodni a rántott hústól. Ne mindig csak rizst és burgonyaköretet használjanak a húsok mellé, hanem más zöldségeket is. A könyvemben jó pár kreatív köret található.

Mikor jött a könyv ötlete?

A recepteket már régóta gyűjtöm. Miután megnyertem a Séfek séfét, szerettem volna egy kicsit többet mutatni magamból.

Melyik a kedvenc ételed a könyvből?

Töltött paprika, ahogy anyu készíti. 

Töltött paprika receptek:

Hol tanultál meg főzni, honnan jöttek az alapok?

Már gyerekként érdekelt a főzés. Az általános iskola után egy somorjai szakácsképzőben tanultam, ahol lehetőségem nyílt külföldi gyakorlatra. Tizenhat évesen először a francia Alpokba mentem három hónapra. Annyira megtetszett, hogy utána minden évben dolgoztam kint.

Ha jól tudom, néhány évig éltél Franciaországban...

Igen, tizenkilenc évesen, az érettségi után akadt egy munkalehetőség. Rengeteget tanultam, több étteremben jártam, lépésről lépésre tornáztam fel magam a konyhában. Huszonegy éves koromig voltam kint, majd a dunaszerdahelyi Villa Rosa étterembe jöttem dolgozni, ahol azóta is főzök.

Mi motivál a főzésben?

Mindig elismert séf akartam lenni. Már gyerekként is álmodoztam róla, de igazán Franciaországban tudatosult bennem, hogy komolyan szeretném ezt csinálni. Folyamatosan képzem magam, és eljárok más éttermekbe tanulni. Szeretnék még jobb lenni!

Tavaly meg is kaptad az elismerést, hiszen te lettél a Séfek séfe. Sok ajánlatot kaptál a műsor után? Miért maradtál mégis Dunaszerdahelyen?

Kaptam ajánlatokat, de én hiszek az étteremben és a helyi alapanyagokban. Egyelőre szeretnék itt maradni.

Mik a terveid a jövőben? Szeretnél saját éttermet? 

Hamarosan újra Franciaországba utazom, hogy részt vegyek a Paul Bocuse Intézet háromhetes szakmai továbbképzésén. Karácsonyra szeretnék egy újabb könyvet kiadni, valamint saját termékek piacra dobásán is gondolkozom. Éttermet is szeretnék, de nem most.

Tatai Robi könyvét itt tudjátok megrendelni >>>

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!