Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Neked ki a komád? - ilyen volt a régi szép idők bőségtála, a komatál

Barátságok megünneplésének pecsétje, keresztszülők és újszülöttek köszöntője volt a komatál.

A komálás rendszerint keresztkomaságként volt jellemző, vagyis a barátok egymás komái lettek, feltéve, ha a komatálat küldőnek a fogadó is viszonozta a bőségtálat. Neked ki lenne ma a komád?

Ki kinek a komája?

A komatál hagyománya tájanként eltérhetett, és az idővel is változott. A komatál a fiatal barátságok megünneplésének pecsétje volt és a komák egyben biztosították egymás számára a jövőben születendő gyerekük keresztszülőségét is. Komatálat adtak a szülést követő néhány napban is az anyának, ami segítette a mihamarabbi felépülését és megoldotta a család élelmezését is.

A komatál vélhetően a délszláv pobratinstvoból, azaz a testvérré fogadásból ered, de a komatálhoz hasonló szokásra utaló írásokat a 16. századi Sándor-kódexben is találhatunk, ami a húsvéti ételek egymás közötti ajándékozásáról ír. 

Ez is érdekelhet!

Ilyenek voltak a régi szüreti mulatságok, ahol férjre találtak a lányok

Ebből eredően a komatálat jellemzően Húsvét hétfőn, Pünkösdkor és május 1-jén küldték egymásnak a fiúk, lányok: lány a lánynak, fiú a fiúnak küldte baráti elköteleződésének jeleként és ezzel felkérte majdani gyermeke számára keresztszülőnek is.

Húsvét környékén a komatálra nemcsak koszorú alakú kalács, sütemény, gyümölcs és bor került, hanem hímes tojás is, majd az egészet gazdagon díszített kendővel takarták le. A komatálat ünnepélyes keretek között, sokszor versekkel kísérve személyesen, vagy küldöttel juttattak el egymáshoz:

„Komatálat hoztam
Föl is aranyoztam
Koma küldi komának
Koma váltsa magának.”

Ha a vivőt leültették, megkínálták a komatálból, majd a fogadók is ettek és viszonzásul ők is küldtek komatálat, akkor a komaság megköttetett. Az ajándékba kapott komatálat a tulajdonosa mindig kitüntetett helyen tartotta. A komatál mellett létezett komafa, életfa is, amire ajándékokat lehetett aggatni egymásnak. Akik így barátságot kötöttek komának szólították egymást és gyakran halálukig magázódtak, egymás anyját, nagyanyját pedig öregmátkának hívták.

Újszülött érkezésekor fontos szerep jutott a komatálnak

Újszülött érkezésekor is küldtek komatálat az anyának, erőt, egészséget és bő tejet kívánva neki. Ha valakinek több komája is volt, akkor a sort mindig a főkomaasszony kezdte meg a komatállal, amit maga vitt el személyesen az anyához, és ő segített az ápolásában is, ha szükség volt rá. A közbenső napokon a kiskomák, más néven a krajcáros komák, jellemzően a családtagok, a barátok és a szomszédok küldték a maguk komatáljait.

A komatál mindig páratlan fogásokat tartalmazott, amik közül a marhából és tyúkból készült leves, valamint a sültek nem maradhattak ki. Ha az újszülött fiú volt, kakashúst, ha lány, akkor tyúkhúst küldtek az anyának a gyermekágy idején. A komatálon helyet kaptak még a zsírban sült tészták, a herőce, a fánk, a lepények, a rétesek és a kalácsok is – csupa olyan étel, amitől a fiatalasszony hamar visszakapta ez erejét.

Ezt tedd a komatálba:

A komatálat jellemzően az asszonyavatásig kapta az anya: rendszerint a 2.-3. héten ment templomba, ahol a pap megszentelte a komatálat és az anya áldást kapott, így a közösség teljes értékű asszonyává vált. A komaasszonynak később is fontos szerepe volt a gyerek életében és továbbra is a részese maradt a családnak. A komatálat illett viszonozni, pontosan számon tartották, mindenki tudta a faluban, hogy ki kinek és milyen komatálat vitt.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!