Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nélkülözhetetlen tápanyagunk: a kalcium. Mennyit fogyasszunk, hogy egészségesek maradjunk?

Szervezetünk számára a kalcium elengedhetetlen ásványi anyag, ráadásul nemcsak a normál csontozat fenntartásához nélkülözhetetlen, hanem számos egyéb szerepet is betölt. (X)

Kicsi gyerekkorunktól kezdve folyamatosan hallhattuk szüleinktől, tanítóinktól, hogy igyunk sok tejet, mert kalcium van benne, és attól lesznek erősek a csontjaink.

Ez persze ennél kicsit összetettebb kérdés, hiszen amellett, hogy a kalcium csontjaink fontos alkotórésze, szerepet tölt be izmaink működésében, az idegrendszeri ingerület-átvitelben, a véralvadásban és a sejtek működésében is. Érdemes tudatosítani magunkban, hogy a gyermek- és fiatal felnőttkorban nem kielégítő kalciumbevitel és a mozgásszegény életmód hozzájárulhat a felnőtt- és időskorban egyre gyakrabban megjelenő csontritkuláshoz. Az alacsony kalciumszint azonban nem csak a csontjaink egészségét veszélyezteti, hanem idegrendszeri tüneteket pl. memóriazavart, depressziót is okozhat.

Napi kalciumszükségletünk

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2015-ös ajánlása szerint az egyes korcsoportok kalciumszükséglete:

  • 1-3 éves kisgyermekek: 450 mg
  • 4-10 éves gyermekek: 800 mg
  • 11-17 éves gyermekek: 1150 mg
  • 18-24 éves fiatal felnőttek: 1000 mg
  • 25 évnél idősebb felnőttek: 950 mg.

Hogy juthatunk hozzá?

Napi kalciumbevitelünket alapvetően az étkezéseink során biztosítjuk. Felszívódását, hasznosulását elősegíti a megfelelő D-vitaminbevitel, a tejtermékekben található laktóz és a rendszeres fizikai aktivitás, míg a túlzott fehérje-, zsír- és foszforbevitel, a nem megfelelő D-vitamin-bevitel, illetve a mozgásszegény életmód és a dohányzás pedig hátráltatja.

Fontosabb kalciumforrásaink

Kalciumbevitelünket biztosíthatjuk mind növényi, mind állati eredetű élelmiszerekből:

  • állati eredetűek: tehéntej, joghurt, kefir, tejföl, túró, sajtok,
  • növényi eredetűek – amelyek kalciumtartalma sajnos kevésbé hasznosul: a diófélék, mandula, mák, mogyoró, szezámmag, banán, zöld leveles zöldségek, növényi tejpótló italok, -készítmények kalciummal dúsított változatai.

Ez utóbbiak tehéntejfehérje-allergia, laktózintolerancia vagy egyéb, a tej, tejtermékek fogyasztását kizáró anyagcsere-betegség vagy akár vegán étrend esetén szolgálhatnak kalciumforrásként.

Változatos, kiegyensúlyozott étrend követése és rendszeres testmozgás révén általában biztosítható a megfelelő kalciumszint, de amennyiben ez bármely okból nem eredményes, úgy orvosi javaslat alapján akár különböző étrendkiegészítő készítményekkel is támogathatjuk kalcium-bevitelünket.

Nézd meg a Danone joghurtkínálatát itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!