Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nem csak a napelemekkel hasznosíthatod otthonodban a Nap energiáját - Hogyan spórolhatsz a tájolással?

Eszünkbe jutott valaha, hogy a Nap energiáját nem csak napelemmel, napkollektorral hasznosíthatjuk, hanem az épület tájolásával, az ablakok megfelelő árnyékolásával is? (x)

Újonnan épülő házunk tájolásakor érdemes szem előtt tartani, hogy a Nap fénye, ha okosan bánunk vele, nem csak a kedélyállapotunkat javítja, de a rezsinket is csökkenteni tudja. Alapvető szempont, hogy a ház déli oldalán érdemes nagy méretű, háromrétegű ablakokat elhelyezni, amelyek télen beengedik az égbolton alacsonyan haladó Nap fényét és melegét. A megfelelő árnyékolás - napernyővel, előtetővel - biztosítja azt, hogy a nyári, magasról sütő Nap ne érje közvetlenül az ablakokat. Az északi falba kisméretű nyílászárókat célszerű beépítni, amelyek télen nem hűtik le az itt található szobákat.

Az egyes helyiségeket is érdemes életstílusunkhoz igazítva tájolni. A keleti hálószobában kellemes napsütésre ébredhetünk, az északra néző dolgozószobában mindig megfelelően hűvös van. A délre néző nappali, megfelelő árnyékolás mellett, nyáron is fényes lesz, de nem melegszik túl, míg télen beragyogja és melegíti a Nap - ha éppen süt.

A konyhát érdemes úgy elhelyezni, hogy akkor legyen fényes, amikor a legtöbbet sürgölődünk benne. Ha a reggeli kávé fontos a nap elindításához, érdemes keletre tájolni konyhánkat, de ha a délutáni, esti, családi együttlétek jelentik a napunk fénypontját, a nyugati tájolás ideális lehet - persze megfelelő árnyékolással kiegészítve.

Ha nem szerencsések a telkünk adottságai, akkor is trükkös megoldásokkal, átgondolt tervezéssel, fényes és energetikailag hatékony otthont építhetünk például felülvilágító ablakokkal, a házon belüli üvegfelületek alkalmazásával. 

Régen épült házunk, lakásunk tájolásán nem könnyű változtatni, de a belső terek megnyitásával, az ablakok méretének esetleges megnövelésével sokkal több fény és meleg juthat be télen az otthonunkba. Vigyázzunk azonban arra, ha az ablakok fölötti áthidaló mérete is változik, építési engedélyt kell kérnünk a változtatásra.

+1 

Nincs annyi pénzed, hogy napelemeket telepíts a házad tetejére. Az MFB Lakossági hitelprogramjával most ezt is megoldhatod. Kattints ide a részletekért!

Ahhoz, hogy élvezhessük a nagy üvegfelületek előnyeit, gondoskodnunk kell jól szigetelő, háromrétegű ablakokról, és esetleg a lakás, a ház utólagos kül- és beltéri szigeteléséről is. Hideg lakásunkat a fűtési rendszer korszerűsítésén és a nyílászárók cseréjén kívül leginkább beltéri szigeteléssel tehetjük melegebbé, energiatakarékosabbá. Különleges módja lehet ennek a hőtartó falfestékek alkalmazása, illetve az esztétikailag is izgalmas szigetelő panelek szakszerű használata. A nem egyszer textillel borított felületeket már nem kell befesteni.

Egy lakásban nem olyan könnyű megoldani a nyári árnyékolást. A három oldalon zárt lodzsák kellőképpen védik nyáron a mögöttük lévő helyiségeket, de a napsütésnek jobban kitett falfelületek ablakai fölött a kitekerhető napellenző felszerelése is indokolt lehet.

Ha van rá lehetőségünk, érdemes a teljes benapozott falfelület árnyékolását biztosítani, mert így nem csak az ablakot tarthatjuk nyáron hűvösen, de a fal sem melegszik át.

Az ablakok árnyékolására a már ismert redőnyökön felül jól működő megoldást jelenthetnek az úgynevezett naphálók, amelyek a nyílászáró külső oldalára felszerelve szűrik ki a napfény 60-70 százalékát, a természetes fény egy részét mégis beengedve. Az alumíniumzsaluzia egy, az ablak külső felére felszerelhető redőnyrendszer, amivel lehet szabályozni a bejutó fény mennyiségét. Ablakunkat, fény- és hőzáró fóliával is bevonhatjuk. Ennek az a hátránya, hogy a téli éltető napfényt is kiszűri.

Az MFB Lakossági hitelprogramról még több információt itt találsz!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!