Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nem megy a futás? Akkor a power walking a te sportod!

Ha nem vagy hozzászokva a futáshoz, ha nagy túlsúllyal sportolsz vagy ha fájnak az ízületeid - sokkal jobban jársz, ha futás helyett a power walkingot választod!

A legtöbb kezdő futó elköveti azt a hibát, hogy már az első edzésén kocogni indul, holott a szervezete még nincs felkészülve a váratlan és (számára) túlságosan nagy terhelésre. Ilyenkor jönnek az ismert panaszok futás közben: szédülés, légszomj, szúró mellkas, zsibbadt láb és/vagy hányinger, a fájó térdekről és a sajgó derékról már nem is beszélve.

Így aztán az egész edzés nem tart tovább mindössze 10-15 percnél, ami sokkal inkább szenvedés, mint élvezet. Ráadásul futás közben minden alkalommal, amikor a talpad talajt ér a testsúlyod 2,5-3-szorosa hat az ízületeidre és a csontjaidra. Ez nagy túlsúly esetében óriási megterhelés a még egyébként is gyenge szervezetre nézve.

Fogadd el, hogy a futás nem mindenkinek jó, de minden egészséges ember eljuthat olyan fizikai állapotba más, hasonló mozgásformákkal, amivel már könnyedén elkezdheti a futóedzéseket, amelyek így valóban hatékonyak és élvezetesek lesznek.

Ilyen felkészítésre alkalmas mozgásforma a power walking is, ami persze nem csupán egyszerű séta. Sétával maximum a napi aktivitást lehet fokozni, de edzésnek még nem lehet betudni, az intenzív 60-90 percen át tartó gyaloglás esetében viszont – bármilyen hihetetlenül is hangzik -, akár 500-600 kalóriát is el lehet égetni, ráadásul az energiát jóval nagyobb százalékban nyeri a szervezet a zsírraktárakból.

Mi történik egy power walking edzés alatt?

A bemelegítés és a mozgástechnika elsajátítása után, gyakorlatilag a gyors gyaloglás technikáját alkalmazva játszol a tempóval az edzés során, a pulzust lehetőleg az egyéni zsírégető zóna felső valamint az aerob állóképességi zóna alsó tartományában tartva. 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Mindenkinek hasznos edzésforma

Gyakorlatilag minden kezdő sportolónak ezzel (lenne) érdemes kezdenie a cardio-edzéseket, hiszen ugyanúgy lehet szabadtéren gyakorolni, mint a futást, de jóval kevésbé megerőltető az ízületek számára. A nagy túlsúllyal sportolók és a kismamák is tudják hosszú időn keresztül végezni, anélkül, hogy ez extrém terhelést jelentene a keringési rendszerüknek vagy az ízületeiknek, ráadásul egyszerűen beépíthető a hétköznapi rutinfeladatok közé.

Fontos, hogy jól csináld

Természetesen a power walking is csak akkor lesz igazán hasznos, ha helyes testtartással és jó mozgástechnikával csinálod. Gyaloglás közben mindig engedd le a vállad, ne lógasd a fejed, nézz előre, feszítsd meg a hasizmokat és a farizmokat, a lábaid pedig legyenek végig enyhén behajlítva. Gyaloglás előtt tanuld meg a helyes lépéstechnikát – lehetőség szerint egy edző segítségével -, hogy elkerüld a későbbi boka és ízületi sérüléseket: minden lépésnél érkezz a talp elülső részére, így a talp külső éle ér először a talajra. (Van ezen kívül még számos alternatív futótechnika, például az úgynevezett chi futás, de ezek elsajátítása már összetettebb mozgáskoordinációt igényel, ezért  inkább megfelelő testtudattal rendelkező, haladó sportolóknak ajánlott.)

A lépéstechnika mellett az is nagyon fontos, hogy a tartásod egyenes maradjon az egész edzés alatt, ezért fontos, hogy ne lépj túl nagyokat és ne dőlj előre. Ügyelj a ritmikus légzésre, a karjaid pedig harmonikusan mozogjanak együtt a lábakkal. Gyaloglás közben végig tartsd meg a könyökízület hajlított helyzetét. Ügyelj arra is, hogy a törzsed végig egyenes maradjon. Feszítsd meg a feneked, és a  hasizmokat, így könnyen megakadályozhatod, hogy a kar előre emelésével automatikusan oldalra forduljon a törzsed.

Láthatod, hogy egy gyalogló edzésen is rengeteg mindent kell elsajátítanod és összehangolnod, ami komoly koncentrációt igényel. Amikor már ez már könnyen megy, a tempót is jobban bírod és eljutsz odáig, hogy nem kell mindenre folyamatosan odafigyelned, akkor lesz értelme kettes fokozatra kapcsolni.
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!