Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nem találnád ki, melyik egyik kedvenc ÉTELEDBŐL készülhet a legújabb ruhád

A svédek rendhagyó megoldást találtak a felhalmozódó száraz kenyér problémájára. A forradalmi ötlet eredményeként a veknit többek között a gardróbokban láthatjuk viszont.

Az éttermekben és a boltokban a leghamarabb felhalmozódó alapanyagok között élen járnak a kenyérfélék. A probléma megoldására egészen szokatlan ötlettel állt elő a svéd textilváros, Borås, – írja a 24.hu.

Bármilyen furcsán is hangzik elsőre, a helyi egyetem kutatói a fogyasztásra már alkalmatlan KENYÉRBŐL készítenek fonalat. A speciális eljárás során ruhadarabok, terítők és egyéb kiegészítők formájában születik újjá a más esetben szemétbe kerülő étel.

A forradalmi ötlet alapját az ENSZ egy korábbi tanulmánya szolgáltatta számukra, amely részletesen számol be róla, hogy az élelmiszerek közel fele kerül feleslegesen a kukába Európában is, a felhalmozott alapanyagok jelentős hányadát pedig nem meglepő módon a kenyér teszi ki.

Akram Zamani a kutatócsoport vezetője a környezetkímélő előnyökre is rávilágított, ez a módszer ugyanis egyszerre csökkenti hosszútávon az áruházak ökológiai lábnyomát és a textilipar túltermelésére is pozitív választ adhat azzal, hogy kiiktatja a vegyszerek használatát.

Így készül:

A technológia lényege, hogy egy biológiai eljárás során a pékárukat egy speciális reaktorban biomasszává alakítják, majd az így keletkezett anyagban elválasztják egymástól a fehérjéket és a rostokat, utóbbiból pedig előállítják a textíliákat.

Amennyiben sikerül tökéletesíteniük azok minőségét, már nem kell sokáig várni és hódolhatunk a legújabb környezetbarát divatnak.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


Via 24.hu

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!