Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nem tudod, mit sportolj a gyerekkel? Segítünk kitalálni!

Együtt sportolni a gyerekünkkel több szempontból is jó ötlet: egészségesebbek leszünk, példát mutatunk és minőségi időt töltünk vele. Edző-szakértőnk tippjei.

Sok szülőben felmerül a gondolat, hogy jó lenne együtt sportolni a gyerekével, ám amikor a megvalósításra kerül sor kiderül, hogy ez nem is olyan egyszerű. Nem könnyű olyan sportot találni, amit a szülő és a gyerek is hatékonyan végezhet, még nehezebb ezt időben összeegyeztetni. Persze nem lehetetlen.

Tény, hogy egy gyereknek mindig az a legjobb, ha a saját korosztályával együtt, csapatban tud sportolni, ám előfordulhat, hogy a szülő ezt idő hiányában, vagy anyagi okok miatt nem tudja kivitelezni. Általában ilyenkor merül fel a közös edzés gondolata, ami akár hasznos és minőségi időtöltés is lehet egészen addig amíg ez mindkét félnek tényleg kikapcsolódást jelent, és a gyermek életkori sajátosságainak is megfelelő.

Egy gyereknek a sport még inkább egy fejlesztő játék, szórakozás és kihívás, míg a felnőtteknél már egészen más a cél. Éppen ezért fontos tudni, hogy mi az, ami a gyereknek és felnőttnek is egyaránt hasznos sportprogram lehet, és mi az, amit nem érdemes erőltetni. A legfontosabb, hogy mindenki a képességeinek és céljainak megfelelően tudjon edzeni lehetőleg úgy, hogy közben élvezze is a mozgást.

1. Úszás

Az úszás azoknak a fantasztikus sportoknak az egyike, ami gyakorlatilag minden szempontból preventív, minden kondicionális képességünket fejleszti, zsírégetés szempontjából is nagyon hatékony és nem mellesleg nagyon jó szülő-gyerek program is. Egy kisebb gyereknek az uszoda játék és minden uszodában van szakszerű úszásoktatás gyerekeknek. Amíg ő úszni tanul, addig a szülő is aktívan sportolhat az úszómedencében, utána pedig még egy közös pancsolás is beleférhet. Az úszás rendkívül jól fejleszti a gyerekek mozgáskoordinációját, és a koncentrációs képességüket is, arról már nem is beszélve, hogy a nyári táborba is nyugodtabb szívvel engedi el a szülő a gyerekét, ha már magabiztosan tud úszni.

2. Szabadtéri sportok

Gyerekekkel ez a másik legjobb választás. A biciklizés, a görkorcsolyázás, a futás, a túrázás, a gyalogtúra, vagy akár az evezés is remek lehetőség arra, hogy a felnőttek nekik megfelelő intenzitással sportoljanak, miközben a gyerekek játékosan megismerjék a környezetüket és jól kimozogják magukat. Az ilyen programokon mindenki jól érzi magát, ráadásul még pénztárcabarát is.

3. Küzdősportok

Vannak olyan egyesületek, ahol a gyerekek és a felnőttek együtt vehetnek részt a judo, a cselgáncs, vagy a karate edzésen, de mindenki a saját korosztályával dolgozik, és természetesen a fejlettségének megfelelő feladatokat kapja. Ezt általában a gyerekek és a felnőttek is nagyon szeretik, és külön nagy előnye, hogy a foglalkozások mindig szakképzett edző vezetésével zajlanak.

4. Konditerem

Kisgyereknél valójában nem opció a konditerem, egészen 15-16 éves korig teljesen felesleges erőltetni. Persze egy 12-14 éves gyereknek nem lesz semmi baja attól, ha gyalogol a futópadon, vagy a teremkerékpáron teker 45 percet, de lássuk be, hogy ez egy gyereknek unalmas, és nem az a cél, hogy egy életre megutálja a mozgást, hanem éppen az ellenkezője. A súlyzós edzések pedig kifejezetten nem gyereknek valók. Ennek ellenére sajnos sokszor előfordul, hogy 8-10 éves gyerekek is súlyzós edzéseket próbálnak végezni a konditermekben, holott az izmaik, ízületeik, csontjaik még nincs nincsenek erre felkészülve.

5. Labdajátékok

Egyáltalán nem kell mindig edzés keretein belül gondolkodni, hogyha sportról van szó. Itt a nyár és a jó idő, ideje elővenni a tollasütőket, focilabdákat, kosárlabdákat, ping-pong ütőket és strandlabdákat. Egyik sportban sem kell profinak lenni ahhoz, hogy néhány órát aktívan, mozgással töltsön a család. Igaz, hogy ezeket a programokat a gyakorlatban viszonylag ritkán lehet edzésnek beszámítani a felnőttek részére, hiszen nem folyamatos a mozgás, és általában alacsony az intenzitás is, de tény, hogy nagyon sokat segít abban, hogy a gyerek egész életében szeressen mozogni, és játékként tekintsen a sportra. A felnőtteknek pedig kiváló lehetőség a napi aktivitásuk fokozására.

Alkalmanként tényleg nagyon jóleshet a gyereknek és a szülőnek is, egy kis közös mozgás, de azért sokkal jobb, ha a gyerekek a saját korcsoportjukkal, a képességeiknek, és fejlődésüknek megfelelő ütemben, erre szakosodott edző irányítása mellett szokják meg a rendszeres sportot és sajátítanak el egy sportágat. Legyen az tánc, labdajáték, vagy bármi más.

Ezeket a cikkeket láttad már?:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!