Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A nyár egyik leggyakoribb "betegsége": a napszúrás

Szabin vagy, minden igazán jól indult, de aztán fájni kezd a fejed, hányingered lesz, rossz a közérzeted. Lehet, hogy napszúrást kaptál?
Tombol a nyár, nyakunkon a nyaralás, a strand- és fesztiválszezon. A nyári időszakban szeretünk minél több időt a szabadban tölteni, legyen szó kikapcsolódásról, szórakozásról, vagy akár sportolásról. Sokszor azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni a kellő védelemről és elővigyázatosságról. Napégés, kiszáradás, napszúrás – csak néhány azok közül, amikkel nyáron sajnos gyakran számolnunk kell.
 
Cikkünkben dr. Kanizsai Péter, a Rózsakert Medical Center sürgősségi orvosa segítségével a napszúrás okát, tüneteit, elkerülési- és kezelési lehetőségeit vettük sorra. 
 

Mi is a napszúrás?

Bár legtöbben a napszúrást apró kellemetlenségnek tartjuk, jó, ha tudjuk, komoly egészségügyi problémát is okozhat, a legsúlyosabb esetben akár az életet veszélyeztető állapot is kialakulhat. Napszúrásról akkor beszélünk, amikor a napfénynek kitett fejbőr felhevül, ennek következménye pedig agyhártya irritáció, súlyos esetben a koponyaűri nyomás fokozódása.
 
Kialakulásának valószínűsége leginkább attól függ, hogy valaki mennyi ideig van kitéve a hőhatásnak, illetve hogy maga a napsugárzás milyen erősségű. Extrém erős sugárzás esetén még akkor is kialakulhat, ha védekezés gyanánt sapkát, kalapot viselünk. Leginkább az okozhat problémát, hogy nincs mindenki tisztában a napsugárzás veszélyével, hatásával, sokan nem húzódnak árnyékba és nem fogyasztanak kellő mennyiségű folyadékot. 
 

Kik a leginkább érintettek?

Mindenki érintett lehet, a napszúrás mértéke, illetve az, hogy az egyén ezt hogyan érzékeli esetenként más és más. Mivel a hajas fejbőr némiképp védelmet biztosít, gyermekek és idősebb emberek, valamint a kopasz emberek körében gyakoribb a napszúrás.
 

A napszúrás tünetei

A napszúrásnak számos tünete lehet, ezek együtt is jelentkezhetnek, egymás hatását fokozva, a rossz közérzetet felerősítve:
  • fejfájás
  • hányinger
  • hányás
  • szédülés
  • rossz közérzet.
Súlyosabb esetben:
  • eszméletvesztés
  • ájulás 
  • kóma.
 

Tipp

A kialakult kellemetlen tüneteket folyadékbevitellel és egyszerű, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal nagymértékben csökkenthetjük.

Hogyan kezeljük a napszúrást?

Mindenképpen ügyeljünk a fájdalomcsillapításra, bő folyadékfogyasztásra, valamit sóbevitelre is. Emellett a tünetek enyhítésére borogatás ajánlott a homlokon. Fontos, ha a panaszok nem enyhülnek, vagy esetleg tovább fokozódnak, mindenképpen orvoshoz kell menni.  
 

Fő a megelőzés!

Válasszunk és viseljünk jó fényvisszaverő képességű sapkát vagy kalapot, emellett rendszeresen nedvesítsük is be a hajunkat. Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy délelőtt 11 és délután 3 között kerüljük a napsütést, húzódjunk árnyákba!
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!