Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nyerj jegyet a rendhagyó kiállításra! - Holdmúzeum 1969

Hogyan hatott a művészetre a holdraszállás ténye? Nyerj jegyet a nagyszerű kiállításra és nézd meg a saját szemeddel! (x)

MŰVÉSZET ÉS VILÁGŰR

2019. június 13. – 2019. szeptember 22. között a Vasarely Múzeum rendhagyó kiállítással emlékezik meg a holdraszállás 50. évfordulójáról. A tárlat a hidegháború legkiélezettebb időszakában megvalósult, a technológiába vetett bizalom eufóriáját közvetítő alkotásokon keresztül mutatja be a művészet és a világűr kapcsolatát. Felkeltettük az érdeklődésed? Nyerj jegyet FB-játékunkon, és tekintsd meg saját szemmel a nem mindennapi tárlatot!


A válogatás az „űrművészet” létrehozására irányuló, fél évszázaddal ezelőtt megfogalmazott elképzelésnek állít emléket. Kevésbé ismert, ugyanakkor ikonikus példákon keresztül dokumentálja a művészek azt a vágyát, hogy a jövőben a földi kötöttségektől megszabadulva az univerzum egy másik pontján, akár a Holdon is bemutathassák alkotásaikat. 

Kattints most a FB-játékunkhoz, hogy megnyerd a 3 páros belépő egyikét!


Victor Vasarely csak ritkán látható, kozmikus témájú művei mellett többek között felelevenítésre kerül a görög szobrász Vassilakis Takis egy 1960-ban végrehajtott akciója, aminek a során a költő Sinclair Beiles-t képletesen – az első asztronauta, Gagarin utazását megelőzve – az „űrbe lőtte”. A kiállítás fókuszába a világűrbe került első műalkotásként számon tartott Moon Museum (Holdmúzeum) került. Ez utóbbi, körömnyi méretű tárgy létrehozásában a korszak legjelentősebb New Yorkban élő művészei, köztük Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Claes Oldenburg és az ötletgazda, Forrest Myers vett részt. A konceptuális gegként értelmezhető mű a NASA egyik alkalmazottja segítségével a holdkompba csempészett példányát az Apollo–12 legénysége 1969. november 19-én juttatta el a Földet kísérő égitestre.

A Holdmúzeum 1969 - Művészet és világűr c. kiállításról még több információt itt találsz!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!