Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Ok nélküli" tünetek – Mi áll a pszichoszomatikus betegségek hátterében?

Úgymond „népbetegség”, mégis kevés az információ. Lássuk, mit kell tudni azokról a betegségekről, amelyeknek látszólag nincs testi oka.  

Becslések szerint a háziorvosi rendelésen megjelenőknél a betegek negyedénél, a szakorvosi rendelőkben pedig a betegek felénél nem találnak a panaszok hátterében kiváltó okot a szakemberek.

A legtöbb hirtelen megjelenő kellemetlen tünet magától is megszűnik pár nap alatt, de azok, akik végül orvoshoz is elmennek ezekkel, sokszor pszichoszomatikus betegséggel küzdenek. Ezek legtöbbször társulnak egyéb fizikai és lelki betegségekhez, különösen a depresszióhoz és a szorongásos zavarokhoz.

Az olyan esetek tipikusan pszichoszomatikusak például, amikor a betegnek teljesen egészséges a szíve, mégis néha gyorsabban dobog a kelleténél, illetve kimarad egy-egy szívverés, vagy éppen a rendes ritmust időnként egy kósza, plusz szívdobbanás szakítja meg. Ez az érintetteknek sokszor félelmetes, ezért is vizsgáltatják ki magukat, de ha kiderül, hogy nincs szervi problémájuk, attól még a tünetek maradhatnak.

A lélek és a test összefügg

Az ilyen furcsa jelenségeknek az az oka, hogy a psziché, azaz a lélek és a test az érzékelések útján összeköttetésben áll egymással. Az érzelmeket ugyan pszichésen érzékeljük, viszont áttételesen az idegrendszeren keresztül szoktak megjelenni. Például, ha félünk, izzadunk, vagy gombócot érzünk a gyomrunkban.

Amikor valakinek pszichoszomatikus betegsége van, akkor az történik, hogy a mögöttes érzést, mint például az előbb említett félelmet a beteg nem érzékeli, csak az általa okozott tüneteket. A szakemberek szerint a mögöttes érzések nem felismerése abból fakad, hogy a betegek nem akarnak, vagy nem tudnak szembesülni azzal, ami zavarja őket.

Mi a megoldás?

Bár nem egyszerű és gyors megoldás, de a pszichoszomatikus betegségek esetében a pszichoterápia a legjobb kezelési módszer. Ez esetben ugyanis azzal lehet foglalkozni, ami a tüneteket okozza, és nem csak elfedni őket különböző gyógyszerekkel.

Nagyon fontos, hogy az ilyen betegségben szenvedőket ne bélyegezzék meg vagy hibáztassák a tüneteikért, hiszen attól, hogy a pszichéjük állítja elő a tüneteiket, ezek még ugyanolyan valóságosak és esetenként félelmetesek. Ha a háziorvosok is felismerik ezt, és a betegnek nem annyit mondanak, hogy „önnek nincsen semmi baja”, hanem esetleg finoman szakemberhez irányítják mindenféle ítélkezés nélkül, akkor a jövőben nem lesz „ciki”, ha nincs meghatározható oka a tüneteinknek.

Ezeket láttad?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!