Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Online színház, múzeum, koncert, könyvek - így érheted el őket az otthonodban

Összegyűjtöttünk pár oldalt és csoportot, amelyeken keresztül könnyedén elérhetitek azokat a kulturális csemegéket, amelyekre most személyesen nincsen lehetőségetek. 

Nem egyszerű feldolgozni, hogy bizony, a legjobb amit most tehetünk, ha otthon maradunk, főleg, ha így megvédhetjük magunkat és a körülöttünk lévőket is ebben a nehéz időszakban. Azoknak, akik számára működőképes az otthoni munkavégzés, és együtt vannak a gyerekeikkel, családjukkal, vagy esetleg egyedül töltik a napokat, összegyűjtöttünk pár remek online platformot, hogy ne csüggedjenek, és kultúrával tölthessék az idejüket.

Mindeközben az a jó hírünk, hogy éheznetek sem kell, #HÁZIMENZA elindult, így minden nap szuper, könnyen elkészíthető és pénztárcabarát fogásokkal készülünk nektek, Facebook-csoportunkban pedig ti is megoszthatjátok mit főztetek, vagy segítséget kérhettek bármilyen gasztronómiával kapcsolatos témában. Itt vagyunk egymásnak, otthon is!

A kezdeményezés és az összefogás példás, mind színházak, mind múzeumok, és magánemberek ötleteit illetően, ráadásul azért is ajánljuk, hogy böngésszetek ezek között, hogy ne csak a negatív hírekről szóljanak a napok, legyünk pozitívak, ne zárjuk ki az életünkből a jó dolgokat. Ezek csak ízelítők, napról napra új ötletek jönnek!

1. Színházak, koncertek, filmek

Az Élő közvetítések koronavírus idején Facebook-csoportnak pár nap alatt 75 ezer tagja lett, mi pedig imádjuk a koncepciót! Bárki feltöltheti az operaházak, színházak, különböző koncertek, megnyitók, de akár sportesemények élő közvetítését, amit a világ minden tájáról ingyenesen elérhetővé tesznek az intézmények vezetői. A csoport szabályainak megfelelően csak fel kell tüntetni pár adatot, és máris létrejöhet a közösségi „mozizás” élménye. A Müpa Budapest oldalán számos régi felvételt elérhetővé tettek, és ingyenesen nézhetünk filmeket is, köszönhetően a Filmarchívumnak és a Mafab.hu-nak, ahol 100 filmközül válogathatunk. A színházba járó közönség se csüggedjen, ha megváltott jegyével most nélkülöznie kell kedvenc színészeit, a Vígszínház, a Katona József színház egyes előadásit is elérhetővé tették már online, reméljük, a tendencia folytatódik.

Kövessétek figyelmesen a színházak Facebook-oldalait a friss információkért!

2. Múzeumlátogatás

A hellogigles.com oldalon összegyűjtöttek 12 híres múzeumot a világból, ahol izgalmas virtuális tárlatvezetésen illetve  gyűjteménymustrán vehetünk részt az ágyból, vagy a kanapén pihenve. Ezúttal jegyet sem kell váltanunk hozzá, hogy a Guggenheim Múzeum vagy a British Museum tereiben barangoljunk. Itthon pedig a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás érhető el online. Az Art Basel Hong Kong ugyan sajnálatos módon szintén elmarad, de online 2000 alkotást nézhetünk meg a világhálón. 

A múzeumi kiadványokat is több intézmény elérhetővé tette, közöttük a Metropolitan Museum of Art és a New York-i Guggenheim Múzeum katalógusai is ingyenesen elérhetők.

3. Könyvek 

Az irodalom és a költészet se hiányozzanak az életünkből, ha nem muszáj, ráadásul remekül el lehet velük hosszabb távon is ütni az időt. Végre előkerülhetnek a régről már elfeledett, vagy rosszabb esetben mindig elodázott kötelező olvasmányok, klasszikusok. Ha kifogytunk a kézzel fogható változatokból, van remény! A papageno.hu remekül összegyűjtötte, hol olvashatunk ingyenesen könyveket a ránk váró hetekben, de az Arcanum jóvoltából a tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava is elérhető ingyenesen. A Digitális Irodalmi Akadémia és a Magyar Elektronikus Könyvtár tartalmai is hozzáférhetők. Bíró Kriszta és Fullajtár Andrea színésznők pedig kötelező olvasmányok felolvasásával segítik az iskolai tanulókat és a digitális oktatást az Online otthonoktatás Facebook-csoportban, a kezdeményezéshez már más színházak is jelezték, hogy örömmel csatlakoznak. Farkasházi Réka élőben jelentkezik meseolvasással minden nap, a gyerekek nagy örömére.

Hasznos és unaloműző, a pánikolás helyett remek programokat nyújtó Facebook-csoportok alakulnak folyamatosan, ilyen a Karantén Klub is. Régebben működik már, de szintén izgalmas és hasznos a közösségi olvasás élményét is nyújtó Analóg Olvasó Mozgalom, ahol nemes egyszerűséggel könyvekről beszélgethetsz másokkal, kérdéseket tehetsz fel, és szuper csapat része lehetsz, ahol biztosan nem maradsz könyves ajánlat nélkül.

Ne feledjük, online tér nélkül is számos módon kihasználhatjuk az időt, a társasjátékok például a jókedvet és az elfoglaltságot egyszerre jelentik a család, együtt lakó barátok, párok számára. 

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!