Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Óriáshangya petéje és légylárváktól hemzsegő sajt – ezek a világ legbizarabb ételei

Ha nem rajongsz a pacalért, akkor mit szólnál a légylárvákkal érlelt sajthoz, vagy egy kis hangyatojáshoz csemege gyanánt? Te megkóstolnád valamelyiket?

Ahány nemzet, annyiféle étkezési szokás: amíg egyes nemzeteknek természetes, hogy gyerekkoruktól kezdve olyan sajtot esznek, ami hemzseg a lárváktól, addig nekünk a kakashere pörkölt a megszokott.

Casu marzu

Az afrodiziákumnak számító casu marzu szó szerint rothadt sajtot jelent, amit juhtejből készítenek, de ne gondold, hogy a szokásos erjesztéssel. Ez, a Szardínián és Korzikán is népszerű sajt attól különleges, hogy legyek petéi, pontosabban a kikelő lárvák kezdik el érlelni. A kikelés után a lárvák szó szerint beleeszik magukat a sajtba, és az emésztésük során keletkezett savaknak köszönhetően kezdődik meg az erjedés, lebomlik a zsír és így extra puha lesz a sajt.

A casu marzu kedvelői szerint a sajtot akkor jó enni, amikor a lárvák még életben vannak: felszeletelik és kenyérrel, borral majszolják – a lárvákkal együtt. Akik inkább mellőznék a kukacokat, azok a sajtot közvetlenül a fogyasztás előtt egy lezárt papírzacskóba teszik, a levegőtlenség hatására a kukacok kibújnak a sajtból oxigént keresve, és amikor a zizegő hang, amit a kukacok fészkelődése okoz elhallgat, kibontják, és megeszik a sajtot. Vajon, melyik az etikusabb?

Jak pénisz

Van Pekingben egy étterem, ami arról híres, hogy kizárólag péniszeket tálal fel a legkülönbözőbb módon elkészítve. A jak egy, a szarvasmarhával rokonságban álló faj, aminek a bikáját fosztják meg a legnemesebb szervétől, és szolgálják fel a vendégek számára. A Guolizhuang nevű étteremben főve, sülve is kérhetik az ínyencségre vágyók, cserében azonban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk: akár több száz dollárba is kerülhet egy-egy fogás, amiket potencianövelő tulajdonságokkal is felruháztak.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zenpro (@zenpro2015) által megosztott bejegyzés,

Ha valami itthonira vágynál:

 

Escamol

Az óriáshangya tojását a mexikói kaviárként is emlegetik. Az escamol szó szerinti jelentése hangyalárva, ugyanis ez a Mexikóban kedvelt étel nem más, mint egy óriáshangya tojásából kikelt lárva. Mivel Mexikóban régen a szárazság miatt gyakran jelentkezett élelmiszerhiány, ezért a helyieknek élelmesnek kellett lenniük.

A föld alatt kerestek magas fehérje – és tápértékű ételt, így találtak rá a gigantikus, édeskés ízű hangyalárvákra. A petéket tavasszal gyűjtik be, ma már léteznek külön farmok is, ahol direkt étkezési célzattal tartanak hangyákat, majd fűszerezve, vajban sütve, vagy tojással, esetleg tortillában árulják.

Balut

A balut, azaz a még tojásban lévő kacsaembrió a Fülöp-szigetek egyik legkedveltebb street food étele, amit legalább olyan természetességgel esznek a helyiek, mint mi a hotdogot. Jellemzően 14-21 napig hagyják fejlődni az embriókat, majd a tojást megfőzik, és megeszik. Feltörik a tojás tetejét, kiszippantják a levét, majd következik az embrió. Azok szerint, akik kóstolták, az íze nem sokban különbözik a hagyományos tojástól.

Szendvics aggyal

Habár az USA-ról nem feltétlen a bizarr ételek jutnak az eszünkbe, Ohioban, Missouriban és Indianaban biztos, hogy kikerekedne néhányunk szeme. A hatalmas szendvicsek első ránézésre a méretükön kívül nem tűnnek különlegesnek, azonban az étel lelke nem más, mint vékonyra szeletelt sült szarvasmarha vagy sertés agy.

Az ételnek egészen régre, az 1880-as évekre nyúlik vissza a története, amikor rengeteg karám épült a környéken. Jóformán ugyanúgy eszik, mint a hamburgert: buciba zárva hagymával, csemegeuborkával, ketchuppal és mustárral falatozzák. A kergemarha-kór miatt az utóbbi években jellemzően sertéssel készítik a szendvicset.

Ezeket olvastad már?

via és via és via és via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!