Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egy pécsi manufaktúra segíthet az országnak helyesen étkezni

Sokan a fejükhöz kapnak akkor, amikor a nyers és a vegán szót hallják egyszerre. Sütemény, kenyér, chipsek és torták, ezek az ételek most egészen új értelmet nyerhetnek. 

Az élő, nyers vegán ételek fogyasztása Nyugat-Európában és Amerikában már nagy népszerűségnek örvendenek, úgy tűnik azonban, hogy már itt Magyarországon is egyre nagyobb a kereslet a növényi életmódhoz szükséges természetes, megbízható forrásból származó alapanyagokra. A pécsi központú családi vegyszermentes gazdasággal és manufaktúrával rendelkező NaTuri alapítóival a Hello Vidék magazin készített interjút. 

A NaTuri-nál kizárólag prémium minőségű élő, más néven nyers ételeket készítenek, ezek a termékek pedig már nem csak a délnyugati városban, de az egész országban kaphatóak. 

Tapasztalatok szerint egyre többen váltanak életmódot és kezdenek el  húsmentesen étkezni. A növényi alapú étrend követésének több oka is lehet, valaki éppen csak azért kezdi el ezt az életmódot folytatni, mert tudatosan, a környezetet óvva szeretne élni. 

,,Az a tapasztalatom, hogy egyre többen hajlanak a növényi táplálkozás felé, mert tudják, hogy egészséges és az is, hogy kíméletes a bolygó számára. Ráadásul az egyensúlyát vesztett test is képes a táplálkozás megváltozásával helyreállni, és beindítani az öngyógyító folyamatokat. Az ételek készítése számunkra egy alkotási, teremtési folyamat, melynek végeredményeként tényleg egyfajta csodák születnek. Benne van a harmónia és szépség, teljes összhangban" – mondta el a Hello Vidék kérdésére Dr. Turi Glória,a NaTuri cégtulajdonosa és ügyvezetője (aki civilben jogász-közgazdász). 
 
Glória évekkel ezelőtt egy betegség miatt ismerkedett meg a növényi alapú életmóddal. A NaTuri egy családi vállalkozás, ahol a zöldségek és a gyümölcsök java része saját kertben, vegyszermentes gazdálkodásban teremnek. Glória és férje, László 11 éve őstermelőként kezdték meg a munkát, ma pedig ketten együtt egy sikeres vállalkozást vezetnek. A házaspár már kezdetektől fogva közvetlen kapcsolatot igyekszik kialakítani vendégeivel, eleinte saját otthonukban fogadták az élő táplálkozás iránt érdeklődő vendégeket, akik mindenféle helyben termett különlegességet is kipróbálhattak. A NaTuri termékei között különböző típusú élő kenyerek, mindenmentes sütemények, aszalt termékek, rengeteg csíra vagy például káposzta chips is található.
 
 
Az aszalt termékek 42 fokban, úgynevezett kíméletes aszalással készülnek, így minden étel meg tudja őrizni a benne található vitaminokat és enzimeket, így az gazdag marad a tápanyagokban és magas marad a rosttartalma is. 
 
,,Kicsit úgy kell elképzelni, mint egy utazást a múltba. Nem használunk tartósítószert és cukrot sem, pont úgy, ahogy az ősanyáink. Ezzel a gazdaságos eljárással az év minden szakában tudunk beltartalmukban gazdag ételt készíteni úgy, hogy az alapanyagok csak egy kis mértékű feldolgozáson esnek át. A ropogós termékek ráadásul nem csak a beltartalmukkal segítik az étkezést, hanem lelassítják az étkezés folyamatát, mert kénytelenek vagyunk rágni. Beindul egy olyan folyamat, ami a manapság felgyorsult világban egy „menedzser típusú” étkezésben nem működik. Nem csak a rágóizmoknak, a fogainknak jó, hanem lassítja az életünket is" – mutatott rá a szakember a Hello Vidék interjújában. 
 
Glória szerint az embernek első sorban nem táplálkozási trendeket kell követnie, hanem azt kell felmérni, melyik táplálkozási mód felel meg a legjobban az egyénnek. A nyers, élő táplálkozási szokásokat lépésről-lépésre kell beépíteni a mindennapi életünkbe.
 
Az interjúban felmerült az a kérdés is, megengedheti-e magának egy kisebb fizetéssel rendelkező vagy például kisnyugdíjas ezt az életmódot úgy, hogy  havi 60-70 ezer forintos bérből kell megoldania saját ellátását. 
 
 
,,Egy idő után az egészségünk nagyon drága lesz számunkra, ezért saját felelősségünk és feladatunk, hogy vigyázzunk rá. Mi mélyen hiszünk a növényi táplálkozásban, és ezek nagy részét saját magunk is megtermelhetjük otthon, a kertünkben, a balkonon egy cserépben vagy éppen egy befőttes üvegben. Cserépben búzafüvet hajtathatunk, növényi hajtásokat, csírákat pedig könnyedén nevelhetünk egy befőttes üvegben is. Körülbelül 100-200 forintnyi magból egy 4 tagú család heti adagját elő lehet állítani. Persze egy kevés feladat azért van velük. Kicsit olyan ez, mintha gyerekeink lennének: gondot kell rájuk viselni, így mindenkinek el kell dönteni, hogy be tudja-e építeni a növényneveléssel járó feladatokat az életébe" – nyilatkozta Glória. 
 
 
A NaTuri alapítóinak tapasztalatai szerint már nem csak Budapesten, de vidéken is sokan elszoktak már a földtől és a kertészkedéssel járó munkától, így szívesebben adnak az emberek pénzt azokért a termékekért, amelyek bár egészségesek, ők maguk is meg tudnák termelni otthonukban. A NaTuri-nál kapható termékek árban nem sokkal különböznek más ételektől. Szemléltetésképpen a Hello Vidék egy példát hozott fel: a NaTurinál egy kocka egyedi, glutén-, állati tej-, tojás-, cukor-, adalékanyag-, színezék-mentes és sütés nélkül készült sütemény ára 600 forint. Nagyjából pont annyiba kerül, mint amennyit elkérnek egy hasonló, klasszikus édességért egy jó nevű cukrászdában.
 
Turi Glóriának és férjének, Lászlónak nem csak az a célja, hogy saját termékeiket népszerűsítsék az országban, de az is, hogy megváltoztassák az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó hozzáállást is. 
 

Ez is érdekelhet: 

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!