Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pestis korabeli megoldással védekeznek a bárok a koronavírus ellen

Firenze szűk utcáin a reneszánsz idejéből fennmaradt megoldással szolgálják ki a szomjas embereket. A pestis után újra kinyitottak a borablakok! 

Évszázadokkal ezelőtt, a pestisjárvány tombolásának idején Firenzében úgynevezett borablakokat hoztak létre a kereskedők azért, hogy a lehető legkevesebb kieséssel a járvány időszaka alatt is működni tudjanak. Az első borablakokat (olaszul buchette del vino) 1630 környékén nyitották ki az olasz borkereskedők, több száz év után azonban a legtöbb ablakot muszáj volt befalaztatni az 1966-os árvizek miatt. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Buchette del Vino (@buchettedelvino) által megosztott bejegyzés,

2015-ben végül a Borablak Társaság közel 300 még működőképes ablak lelőhelyét térképezte fel a városban, ezután pedig már nem egy olyan bár/étterem vette arra a bátorságot, hogy újra megnyissa ezeket a nem akármilyen történelemmel bíró, praktikus és hangulatos kis ablakokat. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Buchette del Vino (@buchettedelvino) által megosztott bejegyzés,

2019-ben először a Babae nevű étterem hozta vissza a köztudatba a borablak használatát, az elmúlt időszakban viszont egyre több vendéglátóhely használja ki a kis nyílások adta lehetőségeket, a koronavírus-járvány idején ugyanis hogyan lehetne biztonságosabban, a kellő távolságot betartva kiszolgálni a szomjas járókelőket, ha nem a borablakok segítségével? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Buchette del Vino (@buchettedelvino) által megosztott bejegyzés,

A kis ablakokban ma nemcsak bort, koktélokat, kávét, de akár fagylaltot is árulnak a firenzei vendéglátóhelyek, a Borablak Társaság tagjai pedig abban reménykednek, a több száz éves múlttal rendelkező ablakok nem csak a koronavírus idején lesznek használatban, hanem a biztonságosabb időkben is. 

Ez is érdekelhet:

via New York Post

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!