Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Plusz egy ok, hogy több zöldséget egyél: nem csak neked, hanem a bolygónknak is jobb lesz!

A rendszeres zöldségfogyasztás jelentős szerepet játszik egészségünk megőrzésében, de az egészséges étrenddel még a környezetünk fenntarthatóságáért is sokat teszünk.

Azt mindannyian tudjuk, hogy a megfelelő, kiegyensúlyozott étrend védő hatással van egészségünkre – de érdemes azt is tudnunk, hogy a sok zöldséget tartalmazó étrend a bolygónk „egészségét” is védi.

Dr. Davy Vanham, az Európai Bizottság Joint Research Center kutatóintézetének munkatársa friss kutatásukra hivatkozva nyilatkozta: „A legfontosabb üzenet, hogy ha egy egészségesebb, zöldségalapú étrendre váltunk, akkor nem csak nekünk lesz jobb, hanem a környezetnek is, mivel ezzel jelentősen csökken a vízhasználati ökológiai lábnyomunk (azaz vízlábnyomunk).” Az pedig nem titok ma senki előtt sem, hogy egyik legértékesebb erőforrásunk a Föld vízkészlete vészesen fogyóban van, köszönhetően a bolygó túlnépesedésének, a klímaváltozásnak és a fogyasztói társadalomhoz kapcsolódó pazarló életmódnak.

Mi az a vízlábnyom?

„Az egyén, a közösség vagy egy üzletág vízlábnyoma jelzi mindazt a felhasznált vízmennyiséget, amennyit közvetlenül elfogyaszt és amennyit közvetve az előállított termékek, igénybe vett szolgáltatások előteremtéséhez használt el.” – olvashatjuk a Föld Napja Alapítvány oldalán. Tehát ne csak arra a vízmennyiségre gondoljunk, amit megiszunk vagy amennyit a zuhanyzáshoz elhasználunk (ez utóbbi is fontos tétel persze a vízlábnyom kiszámításánál), hanem arra is, amelyet az élelmiszerek előállításához felhasználnak. Ilyen pl. a növények locsolása, az állatok itatása, a termelési/tenyésztési környezetben pl. tisztításra használt víz mennyisége.

Vízhasználati ökológiai lábnyomunkra – amit rövidebben vízlábnyomnak hívunk – legjobb hatással a vegetáriánus étrendre való áttérés van, de már akkor is sokat teszünk a fenntarthatóság érdekében, ha csökkentjük a húsfogyasztásunkat.

Nézzünk néhány egészen megdöbbentő példát: az Egyesült Királyságban az élelmiszer-fogyasztásból származó egy főre jutó vízhasználati ökológiai lábnyoma 2757 l/fő/nap (!!!) – egészen elképesztő szám. Németországban ugyanez az érték 2929 l, míg Franciaországban 3861 l. Ha egy egészségesebb, növényi alapú étrendre váltanánk, akkor a vízfogyasztást akár 11-35%-kal is csökkenthetnénk.

Ha az ún. peszkateriánus étrendre váltanánk, azaz a húst lecserélnénk halra ill. hüvelyesekre, és az állati eredetű zsírokat növényi olajakra, akkor 33-35%-kal csökkenthetnénk a vízfogyasztást. Hazánkban természetesen kisebb a lehetősége a halfogyasztásnak, mint egy tengerrel rendelkező országban, de az is biztos, hogy általános egészségünk érdekében is van még feladat bőven a halak népszerűsítése terén.

Ha kiegyensúlyozott vegetáriánus étrendre térnénk át, azaz nem ennénk a húson kívül halat sem, akkor akár 35-55%-kal is csökkenthetnénk vízlábnyomunkat. Érdemes megfontolni, ugye?

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via BBC

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsofiapapp56
zsofiapapp56 Mon, 2019-09-16 11:06

Csak ha meg mindenki áttér csak zöldségre és gyümölcsre - extrém esetben - , azzal nemcsak "egyoldalú" lesz ám a táplálkozás, de a több zöldség termesztése az több vizet is használ el, talajtól és növényfajtól és alfajtól, annak fejlődési fázisától(lásd a fejes saláta ami öntözés igényes a fejedési időszaka alatt) függően. És még lehetne sorolni az aktuális időjárást is(eső vagy annak hiánya). No meg persze a monokulturális termesztések sem tesznek jót a bolygónak. Meg lássuk be.. sok földterület van megmüveletlenül aminek van gazdája, de csak a pénzt szedi be érte, de nem műveli - legalábbis itt Magyarországon. Szóval egyik véglet se jó. Valahol meg kéne találni az arany középutat.