Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Profi szakácsok elárulták: ezt az 5 ételt soha ne rendeld az étteremben!

Ha elolvasod cikkünket, legközelebb kétszer is átgondolod, jól átsütve kérjed-e a marhahúsodat vagy sem. Fogadd meg a profik tanácsait: ezeket ne rendeld az étteremben!

Még ha a világ legelfásultabb fickója is vagy, aki már rég lemondott az élvezetekről, akkor is maradhat egy csepp valami, ami felmagasztosítja számodra a házon kívüli étkezést. Legalább is nagyon reméljük! Étterembe menni ugyanis együtt jár az összes pozitív gondolattal, amelyek az ott fogyasztandó étellel, az italokkal, a téged körbevevő társasággal és az ünneplés nyújtotta jókedvvel kapcsolódnak össze. De, ahogy mostani cikkükből kiderül, ez a kis kiruccanás hasonlíthat egy harci aknamezőhöz is – főleg akkor, ha ezeket rendeled!

Vezető szakácsok tanácsai: így ne rendelj az étteremben!

Halat hétfőn

Egyik kedvenc séfünk, Anthony Bouradin megszívlelendő tanácsa a következő: hétfőn sose rendeljünk halat. Az éttermek ugyanis a hétvégéről maradt árut szeretnék ránk sózni, hogy helyet csináljanak a kedden érkező friss fogásnak. Tehát, ami hétfőn a tányérunkon érkezik, nagy valószínűséggel már jó pár napja ott várakozhat, és jócskán öregecskének mondható.

Benedek-tojás

Rossz hír ez a brunch-kedvelőknek, vagyis azoknak, akik szeretnek hétvégén egy bizonyos összeg fejében annyit enni, amennyi beléjük fér. Ezeken az éttermi eseményeken az egyik legkelendőbb tojásétel ugyanis az Eggs Benedict: a buggyantott tojás hollandi mártással leöntve. Mi itt a bökkenő? Nem a tojás, az frissen készül, hanem az ízletes, krémes szósz, mely vajalapú, és a biztonságos fogyasztás érdekében a szakértők szerint is egy bizonyos hőfokon kéne tartani. Ezt viszont egy hosszú napon keresztül lehetetlenség. A séfek pont ezért nem ajánlják a rendelését.

Étlapon kívüli fogás

Amikor olyan kaját rendelsz, amely nem szerepel az étlapon, azt kockáztatod, hogy felbosszantod mindkét csapatot: a felszolgálókat és a konyhán dolgozó személyzetet egyaránt. Ez nem túl jó ötlet, ugye? Minden ilyen általad átfogalmazott fogást eleve időbe kerül lejegyzetelni – a pincér már a kezdeteknél utálja. Aztán bekerül a kérés a konyhára, ahol a jegyzet láttán dobnak egy hátast. Biztosan nem fogják egyhamar összepattintani az ételt. Bosszankodnak, hőbörögnek, ki nem állhatják, ha megmondják nekik, hogyan csinálják!

Jól átsütött hús

A vérben tocsogó nyers húst ugye Te sem kedveled? A séfek szemében a teljesen átsült cipőtalp is hasonló kategóriába tartozik. Ezért ki is dolgoztak egy trükköt azoknak a ‘kedves’ vendégeknek, akik így kérik a bélszínt vagy a hátszínt: nekik nem a csodás középső szeleteket adják, hanem az inasabb, robosztusabb darabokat. Mindezt abból az elgondolásból, ha úgyis keményen szeretné a vendég, nem fogja észlelni, hogy a hús már eredetileg kemény volt. Így időt spórolnak, nem kell gondolkodniuk, a serpenyőbe vagy a grillrácsra az előre kiválasztott ‘combos’ darabok kerülnek.

A bizonyos burger

Hallottatok már a Wagyu marháról? Elöljáróban csak annyit kell tudni róla, hogy húsának kilójáért elképesztő összegeket elkérnek, tehát nem az a húsféleség, amelyet az átlag emberek napi rendszerességgel fogyasztanak. Ha mégis elcsábulsz, hogy burger formájában megkóstold, azért kétszer is meggondolod, hogy ezt vagy a simát válaszd. Az előkelő, természetes zsírokkal rendelkező, drága husit ugyanis nem illenék se ledarálni, se apró darabkákba vágni, a séfeknek ez a hús elpazarlása, ők csakis jó nagy szeletekben tálalnák.

Magyar vonatkozás

Itt a cikk végén felmerül a kérdés: jó-jó, ezeket külföldi séfek mondták, de mi van hazai viszonylatban? Nos, mi is összeszedtük azokat az ételeket, amelyeket nem szívesen rendelünk étteremben – tisztelet a kivételnek!

Íme az 5 legismertebb magyaros feketelistás:

Hortobágyi húsos palacsinta – jó esetben is maradék csirkepörköltből készül.

Brassói aprópecsenye – az összes maradék sültet beleszecskázzák.

Gulyásleves – főleg, ha az alapja az előző napi pörkölt.

Tokány – nem biztos, hogy akarod tudni, miből keverik össze.

Somlói galuska – ritka az a hely, ahol tényleg megsütik a háromféle piskótát, kikeverik a vaníliás krémet és a csokiszószt is maguk olvasztják, inkább más úton-módon pattintanak össze valami hasonlót. Ez viszont egy nagyon menő recept, ha otthon készítenéd!

...és ezt olvastad már?

via mirror.co.uk

Szólj hozzá!

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

levigitta
levigitta Sat, 2017-02-18 17:28

Ennél nagyobb ostobaságot már rég olvastam. Lehet, hogy 50-60 éve így működött, de most már komoly szemléletváltás van a vendéglátásban. És a maradék újrahasznosításával sincs semmi gond, mivel nem a romlott ételeket dolgozzák bele a friss ételekbe, mint sokan gondolják. Vendéglátásban dolgozom több mint 13 éve, kis helytől kezdve nagyobb étteremig, van tapasztalatom, de olyan moslékot, mint amiről a cikk ír, nem adtunk sehol.

éhes
éhes Sun, 2016-12-11 06:43

Mitől maradék egy pörkölt, kedves cikk író??? Kéredszkedjen be egy nagyobb hagyományos étterem konyhájára, hogy láthassa: a szakácsok reggel kezdenek el főzni, hogy kb. de. 11-re elkészüljön a készételnek nevezett fogás. Készétel fogalma tiszta?? mert ha nem akkor nagyon az elejéről kellene kezdeni. Ha Ön du. 4-kor ülne le enni akkor már maradék pörköltet kap??? Ui. nem vagyok sem szakács sem felszolgáló.

éhes
éhes Sun, 2016-12-11 06:49

..... mert otthon nem képződik maradék ugye, amit esetleg másnap elfogyasztanak?

Alon
Alon Sat, 2016-12-10 21:49

Mint felszolgáló, ez az egész cikk egy dilettáns írása.Ezek a dolgok részben talán igazak voltak a 80- as években.Profi szakács ezt mondta? Ha profi akkor nem engedné hogy ez történjen.
Ez a cikk egy nagy parasztvakítás, semmi több...