Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Puffadsz, rossz a közérzeted, fáradékony vagy? Lehet, hogy felszívódási zavarod van!

Számos hétköznapi tünet mögött állhat felszívódási zavar, amit nem érdemes félvállról venni. Első feladat természetesen a diagnózis felállítása.

Puffadás, rossz közérzet, fáradtság – többek között ezek is lehetnek az ún. felszívódási zavar tünetei. A diagnózis nem egyszerű, mert több betegség tartozik ebbe a gyűjtőfogalomba, melyek eltérő tüneteket produkálhatnak.

Dr. Bene László, a Rózsakert Medical Center gasztroenterológusa segít eligazodni a témában.

A vékonybél nem képes ellátni a feladatát

A felszívódási zavar egy gyűjtőfogalom, olyan rendellenességeket jelent, amelyek esetén a tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) a vékonybélből nem tudnak kielégítően bekerülni a véráramba, azaz nem szívódnak fel. Ez akkor alakul ki, ha a vékonybél hossza csökken (például műtét következtében), vagy gyulladás eredményeképpen a vékonybél egyes részei nem képesek ellátni a feladatukat. A betegség hátterében állhatnak a vékonybél fertőzései, amelyek károsítják a vékonybélben található bélbolyhokat, és ezáltal csökkentik a felszívófelületet. Emellett a felszívódási zavart okozhatja cöliákia, laktóz- vagy fruktózintolerancia, Crohn-betegség, vékonybéldaganatok, -polipok, -gyulladások és sugárkezelés is.

Változatos tünetek

A tüneteket a tápcsatornában lévő, fel nem szívódott tápanyagok, és az elégtelen felszívásból adódó tápanyaghiány okozza. Ezek nagyon változatosak lehetnek attól függően, hogy milyen tápanyagból szenved hiányt a szervezet, tehát melyik a problémás vékonybélszakasz. A diagnózis emiatt sokszor nehéz és a betegnek sem könnyű eldönteni, hogy panaszával milyen orvoshoz forduljon.

  • Zsírhiány esetén jellemző a hasmenés, lágy, zsírfényű széklettel, a puffadás és a fogyás.
  • A fehérje felszívódási zavara gyakran okoz ödémát.
  • A vas elégtelen felszívódása vashiányos vérszegénységhez vezethet, ennek jelei a fáradékonyság és az általános gyengeség.
  • B-vitaminok hiánya esetén idegrendszeri tünetek jelentkeznek.
  • Az A-vitamin nem megfelelő felszívódása hajhullást, bőrszárazságot eredményezhet.
  • A kalciumhiány csontritkuláshoz vezethet.
  • Bizonyos tápanyaghiányok a depresszióval is összefüggésbe hozhatók.

Nehéz a diagnózis, de kezelhető a probléma

Ha felmerül a betegség lehetősége, mindenképpen forduljunk első körben a háziorvoshoz, majd gasztroenterológushoz. Első körben egy teljes vérkép és laboratóriumi székletvizsgálat javasolt. Ezt követően, ha szükséges, vékonybélbiopsziára és hasnyálmirigy-vizsgálatokra is sor kerül. A kezelés során a probléma kiváltó okát orvosoljuk, diétával, életmódbeli változtatásokkal és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!