Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Quesadilla, a mexikói csoda

A tortillát tekerhetjük, csavarhatjuk akárhogyan, akkor is sajttal, quesadillaként a legfinomabb. Fontos kísérői: a guacamole és a salsa teszik teljessé élvezetét.

Tortillát nagyon gyakran készítek. Csirkével vagy pulykával, sok salátával, joghurtos öntettel nagyon finom, gyorsan elkészül, és a gyerekek imádják. Quesadillát viszont valami miatt csak nagyon ritkán tálalok. Nem értem, miért, hiszen a sült sajt már magában megér egy misét. Legutoljára egy brokkolis változat olyan jól sikerült, hogy úgy gondolom, mától gyakrabban eszembe fog jutni a mexikói csoda.

De miért is hívják quesadillának? Ez a Mexikóban őshonos ételkülönlegesség nevét legfőbb alapanyagairól, a sajt (spanyolul: queso) és a tortilla összevonásából kapta. Receptje a mexikói spanyol gyarmatokon indult el fejlődési és változatossági útján. Kerülhet bele sült marha vagy csirke, illetve főtt sertéshús, emellett pedig különböző zöldségek, mint burgonya, gomba, hagyma, paradicsom vagy avokádó.

Ez utóbbi két zöldség, az avokádó és a paradicsom nagyobb szolgálatot tehetnek, ha salsa illetve guacamole készül belőlük. Ez az a két mártogatós az, amit semmi szín alatt nem hagyhatunk el a quesadilla mellől. Ha Magyarországon mexikóit rendelünk, akkor gyakori az a ballépés, hogy ezeket az értékes szószokat belekenik a két tortilla közé. A paradicsomos salsa és az avokádótól zöldellő guacamole hidegen a legfinomabb, és nedvességtartalmuk miatt fel is áztathatják a tortillát. Jobban járunk, ha a biztonság kedvéért inkább külön kérjük őket.

Habár az eredeti, mexikói Oaxaca sajt (fehér és félkemény sajt) nálunk nehezen vagy egyáltalán nem beszerezhető, azért tudunk hasonlót készíteni a családnak. Válasszunk egy lágyabb, de jól reszelhető fehér sajtot, és adjunk hozzá ugyanannyi cheddart. Nem csak gyönyörű színű lesz az ételünk, de a két tortillát jól össze is ragasztja az olvadt sajtegyüttes.

Jövő héten leveles tésztából gyártunk sütiket a gyerekekkel. Addig is ne csak elméletben találjuk ki, mivel/mitől lehetne még finomabb a quesadilla, hanem próbáljuk ki gyakorlatban is!

Gréti

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!