Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rád tört a leküzdhetetlen gyorskaja-vágy? Ezekkel a trükkökkel könnyen ellenállhatsz a csábításnak

Életed egy szaftos burgerért, utána meg a kajakóma öblítéseként jól jön majd egy extra, szuperkrémes latte? Ezekre figyelj, ha eleged van a rád rontó falásrohamokból!

Nem igazán vagy éhes, úgyhogy egy adag sült krumpli ketchuppal jó is lesz ebédre? Szuperjól néz ki a hamburger a strandbüfében? Nyár van, úgyhogy most minden nap megérdemelsz egy vaníliafagyis-tejszínhabos-csokiöntetes jegeskávét?

Hogy van az, hogy ha az ember igazán „kívánós”, akkor sosem egy laza tonhalsali jár az eszében, hanem mindig csak az édes/sós/zsíros/pihe-puha kalóriabomba gyorskajákat kívánja?

A „kívánósság” sajátossága, hogy kvázi önálló életet él. Egyszer csak ránk tör a semmiből, és addig nem tudunk nyugodni, amíg ki nem elégítjük ezt a vágyat. Ez alkalmanként rendben is van, főleg akkor, ha tudunk mértéket tartani: pl. megelégszünk egy kis gombóc fagyival a jegeskávénkba, de kihagyjuk a habot és a csokiöntetet, vagy elfelezzük a jóképű burgert a párunkkal, és persze nem eszünk mellé sült krumplit. De ha kontrollálatlanul elégítjük ki a hirtelen ránk törő vágyat, neadjisten mindez rendszeresen megesik velünk, akkor már nagy az esélye, hogy ezek a rohamok extra kilók – és rossz egészségügyi paraméterek – formájában jelennek majd meg rajtunk.

Mit tehetünk azért, hogy ez ne így legyen?

Ismerd fel a helyzetet!

Szerintem az már fél siker, ha időben felismerünk egy ilyen helyzetet. Ha tegnap előfordult velünk, hogy ilyen intuitív módon nekiestünk egy tál sült krumplinak, akkor egy pillanatra álljunk meg, és gondoljuk át, mi vezetett ehhez a helyzethez? Miért tört ránk a vágy, miért nem tudtunk ellenállni, és miért a sült krumplit választottuk? (Persze ezzel nem a sült krumplit szeretném a szükségesnél jobban meghurcolni, ugyanez a képlet igaz az otthoni kekszes dobozra, sós mogyis zacskóra, tábla csokira is.) Ha látjuk, hogy mi vezetett ehhez a lépéshez – pl. egész délelőtt nem ettünk semmit, és farkaséhesek voltunk, vagy felidegesített a főnökünk, vagy végre nyugodtan leülhettünk kedvenc sorozatunk elé -, akkor figyeljünk oda ezekre a helyzetekre, nézzük meg, hogy ugyanúgy reagálunk-e mindig, és dolgozzunk ki stratégiát az elkerülésükre. Pl. legyen nálunk egészséges rágcsa, gyümölcs, ne hagyjuk ki a reggelit, és inkább sétáljunk pár percet, ha valaki felbosszant minket.

Ne hagyj ki étkezést!

Biztos mindannyian tapasztaltátok már, hogy miként döntötök az étkezés felől, ha farkaséhesek vagytok. Ilyenkor az önkiszolgáló étteremben is a nagy adag, szaftos, puha, sok, gyors kalóriát ígérő ételek a legcsábítóbbak, és mivel úgysem reggeliztetek, tuti, hogy még egy szelet süti is belefér. Ugyanez igaz persze estére is, ha egész nap csak bekapkodtál ezt-azt, nyilvánvaló, hogy otthon kieszed a hűtőt és még a spájzszekrényt is. Ne hagyj ki étkezést, életviteledhez igazítva étkezz 3-5-ször egy nap, lehetőleg ne ülj farkaséhesen az asztalhoz, vagy ne vásárolj így a boltban!

 

Légy józan!

A ránk törő rohamoknál elsőként is érdemes átgondolni, hogy ez egy kívánósságroham-e – pl. stresszhelyzet után vagy valóban éhesek vagyunk. Ha valóban éhesek vagyunk, mert pl. reggel ettünk utoljára, és itt az ebéd idő, akkor ebédeljünk meg rendesen, egészségesen. Ne hagyjuk, hogy az agyunk becsapjon minket, legyünk tudatában annak, hogy egy sült csirkecomb, némi bulgurral és persze egy nagy adag salátával is tökéletesen alkalmas arra, hogy jóllakjunk tőle. Megfontoltan, lassan étkezzünk, ne kapkodjunk, ne faljunk! Ha pedig csak kívánósak vagyunk, akkor nyugodjunk le, tereljük el a figyelmünket.

Tereld el a figyelmed!

Ha már felismertük a helyzetet, és világossá vált, hogy nem vagyunk igazán éhesek, hogy nincs még itt a következő étkezés ideje, nincs szükségünk az energiafeltöltésre, akkor egy-két figyelemelterelő trükköt érdemes bevetnünk. Tapasztalatom szerint a kívánósságrohamok csak pár percig tartanak, ha ésszel ellen tudunk állni nekik (ha persze csak azt hajtogatjuk magunknak, hogy ezt miért nem szabad, miért tilos, akkor hosszabb ideig is kínozhatnak minket).

  • Igyál egy pohár vizet! Ezzel lenyugtatjuk a gyomrunkat, semlegesítjük az ízlelőbimbóinkat, és nem utolsósorban hidratálunk is.
  • Sétálj! Nem sok olyan munkahely van, amelyik ne „bírná ki”, hogy 10-15 percet sétálj napközben. Ha lehet, tedd ezt a szabad levegőn, ha nem megy, akkor csak állj fel a székedből, lépcsőzz fel/le pár emeletet, nyújtóztasd meg magad. Jól fog esni testnek és léleknek is, hidd el! És ha úgy adódik, sétálj haza, vagy legalább 1-2 megállónyit tegyél meg gyalog!
  • Moss fogat! Higiénés szempontból is fontos tevékenység, de a fogkrém íze alkalmas arra, hogy elüsse a sós vagy édes íz utáni vágyakozást.
  • Vegyél be egy rágót! Édes vagy mentolos íze szintén ki tudja ütni a kívánósságot, ráadásul mindezt kalóriamentesen teszi!
  • Hívj fel valakit! Beszélj valakivel, amikor rádtör a kívánósság, tuti, hogy a beszélgetés végére már nem is akarsz enni semmit. Persze a csevegés közben ne nassolj meg egy fél zacskó ropit!

Ezeket olvastad már?

via
 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!