Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rákkeltő anyagot tartalmaz a Lidl egyik terméke

Az áruházlánc egyik prémium termékében találták a penészgombák által is termelt méreganyagot.

Mandulás aszalt fügét hív vissza a Lidl, mert egy penészgomba által termelt méreganyaggal fertőződött – írja a Nébih honlapján.

A spanyol eredetű, 200 grammos „Deluxe Aszalt füge tallér egész mandulával” Ochratoxin A-val szennyezett, visszahívásáról a Lidl és az RASFF rendszer (az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági hivatala) riasztotta is a Nébih-et.

Az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül ez a fajta egy erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban a májat, az idegrendszert, az immunrendszert és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő.

Pánikra azonban nincs ok, hiszen csak akkor kell aggódni, ha az ember rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket. Egyszeri vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető.

Fontos azt is megemlíteni, hogy a gabonában, a hüvelyesekben, a kávékban, a sörben, szőlőben, mazsolában, borban, mogyorófélékben és fűszerekben is előfordulhat a toxin. Bár az élelmiszerek előállítása során folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, azonban bizonyos szintű jelenlétük elkerülhetetlennek tekinthető, ezért határértékkel szabályozzák előfordulásuk mértékét – írja az index.hu. 

Ezeket olvastad már? 

via 

Címlapkép: Getty

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!