Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rebarbarát mindenkinek! Itt a friss zöldség, amiről nem is tudod, miért kéne minden nap enned

Az évnek ebben a szakában kapható frissen és ropogósan a különleges rebarbara, melytől bár sokan fanyalodnak, valójában egy nagyon sokoldalú és cseppet sem unalmas zöldség.

Hazánkban még nem örvend túl nagy népszerűségnek a rebarbara, a legtöbben inkább üdítők és fagylaltok ízesítőjeként ismerik ezt a zsenge, hosszúkás és piros zöldségszárat.

Igen ám, a tévhitekkel ellentétben nem gyümölcsről van szó, hanem egy nagyon lédús és vitaminforrásokkal teli zöldségről, amelyet számtalan módon lehet más alapanyagokkal variálni úgy, hogy mindenki megtalálja a számára legfinomabb rebarbarás ételt.

De miért nem szeretik őt sokan? 

A rebarbara íze igencsak savanykás, a tavaszi édes gyümölcs- és zöldségdömping során pedig kevesen vannak, akik erre a fanyar és kicsit idegen ízre vágynának. Meglepő lehet, de egyáltalán nem egy távoli országból származó, új típusú zöldségről van szó, az emberiség már több, mint 4500 éve ismeri a rebarbara jótékony gyógyhatásait, a 18. század óta pedig más országok konyháiban nagyon is népszerű alapanyagnak számít. 

Hogyan érdemes rebarbarát választani? 

A legfontosabb tudnivaló, hogy a rebarbarának csak a szára fogyasztható, az is inkább akkor, ha már elég piros. A növény levele nagyon mérgező, így fogyasztás előtt mindig meg kell bizonyosodni arról, hogy a levelet egy kis szárral együtt vágtuk le.

Válasszuk azokat a szárakat, amelyek már eléggé pirosak (ezek nem lesznek annyira savanyúak) , és még szépen, keményen és egyenesen pihennek a zöldségespulton. Bár egy kicsit furcsa eljárásnak tűnhet, de teszteljük le a frissességet úgy, hogy egyik körmünket kicsit belevájjuk a rebarbara szárába. Ha nedvedzeni kezd és egy kicsit serceg, akkor valószínűleg érett zöldséggel van dolgunk, ezt már tehetjük is a kosarunkba.

A zöldség 4-5 napig tárolható a hűtőben, pucoláskor érdemes megszabadulnunk a legfelső rétegtől, így talán egy kicsit kevésbé lesz savanyú a zöldség. 

Ezt is olvasd el!

HALLGASD meg, hogy nő a rebarbara! Nem viccelünk!

A barbárok gyökereként is ismert zöldséget nem mellesleg saját kertünkben is érdemes ültetni, hiszen egyáltalán nem finnyás növény, a téli hideget és a szélsőséges időjárást is egészen jól viseli. 

Vitaminok és tápanyagok 

A rebarbara hasznos növényi rostokat és vitamint tartalmaz, magas a B1- és C-vitamin tartalma. A növény igazi foszfor-, magnézium-, kálcium- és káliumforrás valamint szelént is tartalmaz, túl sokat rebarbarát azonban nem érdemes fogyasztani, nagy mennyiségben hashajtó hatású lehet. 

És végül a nagy kérdés: Mit csináljunk belőle? 

Mondhatni bármit. A rebarbara tökéletes kombót alkot az eperrel, az almával és a cseresznyével is, finom levest lehet belőle készíteni, sütemény, szörp és kompót alkotóeleme is lehet. 

Feldolgozáshoz érdemes az angol zellerhez hasonló módon 2-3 cm-es darabokra vágni a szárakat. Ha megfőzzük a rebarbarát, semmiképpen se főzzük tovább öt percnél, mert nagyon hamar képes elfőni. A rebarbara nagyon alacsony kalóriatartalmú zöldség, de savanyú íze miatt egy kis cukrozás szükséges (a cukrot persze nyugodtan pótolhatjuk mézzel, és más friss gyümölcsökkel is). 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via: házipatika, huffpost

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!