Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Receptek tömkelege - megmutatjuk, mit készíts a sertés egyes részeiből

Megállsz a boltban a húspult előtt, és teljesen tanácstalan vagy, milyen ételt készíts az akciós karajból, és mire jó a dagadó? Ebben segítünk most neked.

Sokan még mindig tartanak a sertéshústól. A fogásokat valóban el lehet rontani, mivel nem mindegy, hogy a gulyáslevest mondjuk lapockából vagy karajból készítjük. Az még csak fokozhatja a helyzetet, ha a hentespultnál is elveszve érezzük magunkat. De mi most segítünk nektek!

Nem kell félni a zsírosabb részektől, megfelelő körettel, például salátával ellensúlyozhatóak. Fontos a mértéktartás is, ezért  a zsíros fogások ne legyenek a mindennapi étrendünk részei.

A sertéshús ökölszabályai:

Egyáltalán nem mindegy, melyik húst milyen ételhez használod. Fasírthoz például a lapocka vagy a dagadó ajánlott. Legjobb, ha otthon daráljuk le. Ha egy étel hosszabb főzést igényel, akkor érdemesebb zsírosabb húst választani hozzá. A karajt vagy sertésszüzet pedig hirtelen kisütve jó elkészíteni, mert ha sokáig fő vagy sül, akkor olyan lesz, mint a cipő talpa. 

Adunk néhány ötletet, hogy melyik sertésrészből mit érdemes készíteni. Vegyük hát végig a sertést a fejétől a farkáig:

1. Fejhús

A fej alighanem a sertés legfélelmetesebb része. Sokan ódzkodnak attól, hogy bármit is készítsenek belőle, pedig sertésfülből, malacorrból, és magából fejen a található húsrétegből is készíthetünk ételeket. Általában a kocsonyába és a disznósajtba kerülnek.

Ezeket is készítheted belőle:


2. Tarja

Ez a sertés zsírosabb része, ezért sült húsként vagy grillezve is jó választás. Füstölve tehető levesekbe is, jó ízt ad nekik. De készíthetünk belőle házi felvágottat is.

Tarjás kedvenceink:


3. Lapocka

Ez a tökéletes gulyás, pörkölt és sertéstokány alapanyaga. Darált húsnak is ezt kérjük a hentesnél, esetleg dagadóval keverve. Füstölve is fogyasztható.

Ételek a gulyáson és pörköltön túl:


4. Hátszalonna

A nevében is benne van: leginkább szalonnaként fogyasztjuk. Zsírt is főznek belőle, valamint tepertőt is lehet belőle készíteni. Tömör zsír az egész, ezért, ha lehet, csak ritkán és mértékkel együk.

5. Rövid és hosszú karaj

A karaj a sertés egyik legsoványabb és legfinomabb része. Süthető egyben vagy szeletben is, de akkor nagyon figyeljünk oda a sütési időre. Pácolva még jobb lesz. Ha csonttal együtt vásároljuk, akkor a csontot belefőzhetjük a húslevesbe is. 


6. Szűzpecsenye

A sertés legnemesebb, legsoványabb része. Ennél a húsnál fokozottan figyeljünk arra, hogy ne süssük túl. Ahogy a karaj, ez is készülhet egyben sütve vagy szeletben is.


7. Comb

Felsál, dió és frikandó – ha ezeket halljuk, akkor biztosan a sertéscombról van szó, amely az egyik legkedveltebb sertéshúsfajta. A dió a zsírszegényebb része. A hentestől kérhetjük darált húsként, fasírthoz. Elkészíthetjük egyben vagy szeletben sütve, és párolva is.


8. Csülök

A csülök a sertés lába és combja közötti rész. Füstölten tehetjük levesbe vagy kocsonyába is, de meg is süthetjük, mondjuk pékné módra.


9. Dagadó és oldalas

Az oldalas a sertés hússal fedett bordája, a dagadó pedig a malac hasfala. Az oldalas sütve ismert, míg a dagadót megtölthetjük vagy fasírt alapanyagaként kérhetjük.


10. Tokaszalonna

Abált illetve füstölt szalonna készíthető belőle. 

11. Farok

Leginkább kocsonyába kerül. Ha elég bátrak vagyunk, akkor még malacfarok-pörköltet is főzhetünk belőle.

12. Köröm

A körömpörköltet talán mindenki ismeri, de a rántott sertéskörömről hallottatok már?

...ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!