Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Reggeli a piacon, ahol jól megfér egymással a hippi, a kínai és a kisnyugdíjas

Az egyik legjobb szombat délelőtti program a Rákóczi Csarnokba szervezett közösségi reggeli - mindenki hozza a magáét, és random emberek jönnek össze enni és beszélgetni. 

Közösségi reggeliket szerveznek a budapesti, nyolcadik kerületi Rákóczi Csarnokba, ahol a fiatal hippik remekül összeférnek a kisnyugdíjasokkal - a Mindspace nevű civil szervezet városfejlesztéssel, közösségszervezéssel, kiemelten pedig a nyolcadik kerület élhetőbbé tételével foglalkozik. Zsargó Szilvi, a Mindspace egyik alapítója mesélt nekünk a kerületi reggelik jövőjéről és további terveikről. 

Miért éppen a Rákóczi Csarnok? 
 

Jóban vagyunk egy szlovák szervezettel, akik a saját városukban megkapták az engedélyt, és egy régi vásárcsarnokot kezdtek el maroknyi szakértői csapattal újrahasznosítani. Ez óriási sikernek számít, a hely a mai napig működik. Ennek hozadéka, hogy pár hónapja egy ebben a szervezetben dolgozó szakértő, Matus Vallo lett Pozsony polgármestere, így kemény szakmai háttérmunkával végül is ők adják a város polgármesterét. Ez önmagában is inspiráló volt, aztán két éve csatlakozott hozzánk Vida Vera kollégánk, aki megkérdezte, miért a Palotanegyeddel szórakozunk - először ugyanis itt akartuk elindítani kezdeményezésünket - , amikor itt van a Rákóczi Csarnok. A homlokunkra csaptunk, hogy “Aha, tényleg!”. Azóta aktívan a csarnok részesei vagyunk, egészen áprilisig, amikortól is egy önkormányzati rendelettel kitiltottak minket és a programjainkat. 

Mikor és milyen körülmények között alapítottátok a szervezetet? 

Kobrizsa Ádámmal 2008-ban találkoztunk a Kerékpáros Klubon keresztül, és közös projektet szerveztünk: egy hónapos biciklitúrát Európában. Kiemelten fontos volt számunkra a  fenntarthatóság, mini workshopokat hoztunk létre, élhető várossal kapcsolatos szervezetekkel ismerkedtünk. Voltunk bio ciderkészítő üzemben Ausztriában, Ljubljanában a helyi kerékpáros klubnál. Rákaptunk az egésznek az ízére, ezért 2009-ben csináltunk itthon is egy cserediákprogramot a Mobilitási Hétre, amiből a diákok javaslatai nyomán sok minden meg is valósult. Aztán más szervezetek égisze alatt dolgoztunk sokáig, míg rájöttünk, hogy ezt csinálhatnánk úgy is, hogy a saját szekerünket toljuk. 

2011 végén / 2012 elején megalapítottuk a Mindspace-t, ahol a fókusz ugyan mindig változik,

de mindig a város jobbá tételére törekszünk, játékos népnevelés formájában. 

A valyosok közül is túráztak velünk páran, többek közt a Dunánál, mert az első három évben a természetes élővizekre helyeződött a fókuszunk: mérnökök vagyunk, a műszaki gondolkodás közel áll hozzánk. 

Tudatosabbá akartuk tenni a lakosságot, és a civileket, az önkormányzati együttműködéseket támogatni.

Játékos turisztikai fejlesztésekbe is belefogtunk Lillafüreden, az utóbbi három-négy évben pedig egy nagy nemzetközi projektet viszünk Shared Cities néven, ami a Palotanegyed és a Rákóczi tér könyékére fókuszál. Közösséget mozgatunk, mikrokörnyezetet alakítunk. 

Kinek az ötlete volt a Rákóczi reggeli?

Indult egy valenciai projekt, alulról jövő kezdeményezés, ahol havi egy pop-up városi reggelit szerveztek, amiről előző nap lehetett megtudni, pontosan hol is tartják. A szervezők asztalokat raktak ki, bárki jöhetett. Erről meséltek nekünk egy konferencián, de pontosan nehéz megmondani, hogyan is jött az ötlet. Nincs ennél költségkímélőbb közösségszervezés, mint kirakni asztalokat, vízforralót, és szeretettel várni mindenkit enni és beszélgetni. Másik fontos üzenetünk pedig, hogy az emberek a helyi termékeket vegyék, ha választhatnak.

A helyi termékek tudatos vásárlása szívügyünk.

De azért ne úgy képzeljétek, hogy meghirdetjük az eseményt, jön a tarisznyás hippi, és egy pillanat alatt elbeszélget a nyugdíjassal - ehhez idő kell. 

Kik fordulnak meg a reggeliken?

Teljesen változó. Egy idő után már hetente csináltuk a reggeliket, lett törzsgárdánk, de mindig akadt olyan, aki csak véletlenül csapódott oda, messziről vagy másik kerületekből, megint mások a külföldi haverjaikat hozták el.

Olyan is volt, hogy a helyi kínai árus járult hozzá a reggelihez valamivel.

Változatos a kép, ami nem egyik napról a másikra formálódik. Hosszú távon kell ott lenni, amire nekünk nem feltétlenül van most kapacitásunk, reméljük, hogy a választások után nyitottabbá válik a kerület. A terv az, hogy lezárulnak a nagy pályázataink, és a téli időszakban gondolkozós, kanapén kakaóval összeülős beszélgetéseken találjuk ki, merre tovább. Intenzív volt ez az időszak, hirtelen nőtt nagyot a szervezet, és néha muszáj kicsit hátralépni. Nagyobbakat, merészebbet szeretnénk álmodni helyi szinten is. 

Az önkormányzati kitiltás a választásokig szólt?

Nemrég írtunk az önkormányzatnak, és nagy örömünkre újra szervezhetünk programokat a csarnokban! 

A kerületi önszerveződésről mik a tapasztalataitok?

Az emberek szeretik a programjainkat, sokan jelentkeznek önkéntesnek, de még nem önjáró például a csarnokos reggelink, pedig jó lenne a gyakorlat, a tudás átadására több időt szentelnünk.

Az árusoknak nagyon is érdeke, hogy ez a program működjön, nekünk is feladat, hogy úgy hagyjuk örökül a tudást, hogy a program önállóan, a civilek szervezésében tudjon működni.

 

A Rákóczi Reggeli a jelenlegi keretek között utoljára október 19-én 10 órától került megrendezésre a Rákóczi téri metrólejáró melletti padoknál. A Rákóczi tér egészét érintő két napos programsorozat teljes menetét pedig itt találjátok!

Ezt olvastad már?

„A magyar konyhában mindenben van paprika, nálunk meg halszósz” - Magyarországra jöttem Vietnámból

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!