Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Retró üdítők házilag – kortyold újra őket, és nosztalgiázz!

Házi málnaszörp, hideg szóda és citromos limonádé – Így oltottuk a szomjunkat 40 éve.

A rendszerváltás előtt nem csináltunk nagy felhajtást, ha szomjasak voltunk, de finomat akartunk inni: csak leemeltük a stelázsiról a házi szörpöket, vagy a szódásszifonból előtörő bubis vízzel pezsdítettük fel a hangulatunkat.

Szóda

A szódásüveg a Kádár-korszak kultikus tárgyai közé tartozott, és nem létezett olyan konyha, ahol minimum egy szódásszifon ne díszelgett volna egy ízléses műanyagtálcán. A hideg szóda egy forró nyári napon legalább annyira nélkülözhetetlen volt, mint a SZOT üdülőkben a linóleum, vagy a Balaton partján a sült hekk. A szódát gyerekként házi szörphöz, felnőttként borhoz töltöttük, vagy nemes egyszerűséggel magában ittuk: a pezsgése minden formában lenyűgözött mindenkit. Gyerekkorunkban nem bajlódtunk poharakkal, helyette azon versenyeztünk, ki tud ügyesebben inni a szódásüvegből, de leginkább csak a szénsavra emlékszünk, ami az orrunkon át távozott.

Házi málnaszörp

Azt leszögezhetjük, hogy nagyi málnaszörpjéhez semmi sem hasonlítható. Gyerekkori nyaraink ízei közé nemcsak az egresmártás, a lángos és a mézédes dinnye, hanem a házi málnaszörp is hozzátartozott. Persze, a meggyszörpöt is imádtuk, de a málna külön fejezetet érdemel. Elég volt csak bemenni a spájzba és leemelni a stelázsiról a mély bordó színű szörpöt, és máris beindult a nyálelválasztásunk. Hideg szódával felengedve még ma is ugyanolyan széles mosollyal kortyoljuk, mint régen. Te is szereted a házi málnaszörpöt?

Citromos limonádé

A nemes egyszerűséggel cukorral és citrommal kevert szódavíz, vagy – a szénsavat nem kedvelőknek – csapvíz kombinációja gyerekkorunk egyik kedvenc nyári hűsítője volt. Ugyan napjainkban a limonádé ismét fénykorát éli, és már annyiféle verzió létezik, hogy követni sem tudjuk, de gyerekkorunkban ezt nem spiláztuk túl. Ha szomjasak voltunk, de mégis valami finomra és frissítőre szomjaztunk a következő műveletet ismételtük éveken keresztül: víz, cukor, citrom, kavarás, a Lehel hűtőszekrény fagyasztójából 1-2 jégkocka, és kész is volt a folyékony boldogság.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!