Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A rovarzsír hamarosan a konyhád alapkelléke lehet - szerinted milyen ételt helyettesít?

Az elmúlt években sok vita volt a zsiradékok körül, a vajjal és a margarinnal is vannak különböző problémák. De itt az új felfedezés. A rovarzsír lesz a modern ember vaja?

A vaj hosszú ideje tartó egyeduralmát az elmúlt évtizedekben több trónbitorló is fenyegette, élükön a margarinnal, aminek fő vonzereje, hogy növényekből készül, így nincs szükség az előállításához az állatok jogait sértő tejre. Emellett megjelenésekor a reklámok azt állították, egészségesebb, mint a vaj. Nem eszik azonban olyan forrón a margarinos kását, és ma már tudjuk, hogy a margarin egészségügyi előnyeire vonatkozó állítások nem igazak. Most egy ugyan nem vegán, de környezetbarát megoldás körvonalazódik a láthatáron, ez pedig a rovarzsír. Sokan a kis ízeltlábúakban látják az emberiség élelmezési problémáinak és a klímaválságnak megoldását, és most már nemcsak a protein-utánpótlást biztosíthatják a rovarok, hanem a zsiradékok helyét is átvennék a konyhában.

A Genti Egyetemen végeztek el nemrég egy kutatás, amelynek a címe Consumer's perception of bakery products with insect fat as partial butter replacement vagyis a 'Fogyasztók válasza a péksüteményekre, amelyekben a vajat részben rovarzsírral helyettesítették'. Ebben, ahogy a cím is előrevetíti, azt vizsgálták, hogy az emberek hajlandóak lennének-e olyan süteményeket enni, amiben ha nem is teljesen, de a vaj bizonyos mennyiségét rovarzsírra cserélnék le. „A rovarokból nyert zsír fenntartható és egészséges alternatíva a vajjal szemben” - írták a tanulmány szerzői. „Amikor a péksüteményekben a vaj kevesebb mint felét erre a zsírra cserélik, alig lehet érezni az ízbeli különbséget” - állítják.

Háromféle ételt sütöttek a tanulmányhoz – kekszet, tortát és természetesen belga waffle-t -, mindet három különböző recept alapján. Az egyikben kizárólag vaj volt, a másodiknál 25 százalék rovarzsírt használtak, míg a harmadik esetben a vaj felét helyettesítették ezzel az új alapanyaggal. Minden fogást több mint 100 tesztevő kóstolt meg, majd mindenkinek el kellett mondani a véleményét a három változatról. A pontosság kedvéért hozzá kell tenni, hogy fekete katonalégy lárvából nyerték a zsírt.

Az egyetem az írja:

„A torta 25 százalék rovarzsírral átment a teszten: a kóstolópanel nem érzett semmilyen különbséget. A gofri esetében a fél adag rovarzsír használatát sem érzékelték a kóstolók. Emellett a textúrát és színt sem befolyásolta a csere a vajjal összehasonlítva.”

A kutatók számos érvet hoztak fel a szokatlan alapanyag mellett: „A rovarok ökológiai lábnyoma sokkal kisebb, mint más állati eredetű források esetében” - magyarázta Daylan Tzompa-Sosa, a tanulmány társszerzője. „Emellett, nagy mennyiségben nevelhetünk rovarokat Európában, ami a szállítás ökológiai lábnyomát csökkenti. Végtére is, például a pálmaolajat Európán kívülről importálják.”

Tzompa-Sosa emellett az egészségügyi előnyökről is beszélt: „Ebben másfajta zsír van, mint a vajban. A rovarzsír laurinsavat tartalmaz, amely pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, mivel jobban emészthető a vajnál. Ezenkívül a laurinsav antibakteriális, antimikrobiális és gombaellenes hatásokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy képes például ártalmatlanítani különféle vírusokat, baktériumokat vagy akár a gombákat is eltávolítani a testből, ezzel pozitív hatását gyakorolva az egészségre.”

És hogy mi lett a harmadik fogás, a keksz sorsa?

A tanulmány arra jutott, hogy 25 százalék cserét még el tudnak bírni, de a feles megoldásnál már jelentős különbségek voltak megfigyelhetőek, elsősorban az utóíz és valamilyen más, eltérő ízélmény miatt. „Ezek a kellemetlen ízek szoros kapcsolatban állnak a rovarételek elfogyasztását megelőző vizualizációval. Míg egyesek rossznak titulálták ezt az utóízt, mások azt mondták, hogy jó. Összességében magasabb arányban értékelték pozitívnak, mint negatívnak.” Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy míg a tanulmányban nem szerepeltek olyan jól a rovarzsíros kekszek, addig lehet, hogy valójában jobb volt az ízük, mint a vajas változatnak.

Ettől függetlenül a szerzők úgy látják, hogy a rovarzsír nemcsak részben helyettesítheti a vajat, de a rovarból származó hozzávalók ismerős ételekhez történő hozzáadása hozzájárulhat, hogy a nyugati országokban jobban elfogadják ezt az alapanyagot.


„A rovar tartalmú termékek, így a rovar burger eddig nem aratott sikert. A péksüteményekhez használt rovarzsír ezzel szemben elfogadottabbá válhat, mivel a rovarok csupán a zsírpótlást szolgálják itt” – magyarázta Joachim Schouteten, a tanulmány társszerzője. „Egyelőre azonban az ára nagyon magas, mivel kis mennyiségben gyártják.”

Vagyis senkinek sem kell amiatt izgulnia, hogy kedvenc sütijében holnaptól vaj helyett ízeltlábúak zsírja kerül.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!