Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Senki sem tudja, hogyan nőtt ki ez a zöldség a folyóban

Egy férfi kajakozás közben pillantotta meg a különleges jelenséget: egy árválkodó paradicsom hajtott ki a folyó menti cölöpök egyikén, ő pedig gyorsan le is fotózta. 

Nincsen egyértelmű magyarázat arra, miként nőtt egy paradicsom a Brooklyn híd szomszédságában. A magányosan, a folyóban álló egyik facölöpön növekedő paradicsom felfedezője egy arra evező kajakos volt, aki hirtelen nem is hitt a szemének, amikor megpillantotta a zöldséget a váratlan helyen – írja a The New Yorker. 

Matthew Frey azt nyilatkozta, többször előfordult már, hogy észrevett a folyó ezen szakaszán feltűnő növényeket, de ehhez hasonlóval korábban még nem találkozott. „Az ilyen dolgok egyszerűen csak boldoggá tesznek.”- nyilatkozta.

Gyomnövények és más zöldek olykor megjelennek az East River ezen szakaszán, de a paradicsomnak hiába van szezonja, ezen a helyen több, mint meglepő. 

Zhangjun Fei, aki növénygenetikus, mindössze találgatni tud, hogy került oda ebben a formában a zöldség, de azt elmondta, a paradicsom híresen jól alkalmazkodik a különböző időjárási viszonyokhoz. Sivatagban, sós talajban is képes megélni, ha pedig kellő nedvességgel találkozik, – mint vélhetőleg ebben az esetben történt – könnyen kicsírázhat. „Kis idővel és energiával szinte bárki termeszthet paradicsomot.”- mutatott rá a Cornell Egyetem professzora, Jim Giovannoni is. 

Egy helyi férfi, az 52 éves férfi Tyrome Tripoli viszont elképzelhető, hogy megfejtette a rejtélyt. Szerinte ugyanis egy madár ürüléke által kerülhetett oda a paradicsommag, aki előtte megeszegette azt. Egy korábbi élményére alapozta a feltevést, amikor a háza oldala mentén hajtottak ki a palánták, pedig ő sosem ültetett oda paradicsomokat, akkor a galambokra gyanakodott.

A professzor szerint is a „madár a legjobb tét” amivel magyarázható mindez, bár arra még mindig nem ad arra magyarázatot, hogyan keletkezett az a kis mélyedés, amiben kihajthatott a növény.

„A Brooklyn Bridge Park tele van meglepetésekkel.” – írta Sarah Krauss, a park személyzeti vezetője egy e-mailben. Míg egyes dolgok gondos tervezés eredményei, addig másokat a természet produkál. A mostanit egy „kedves balesetként” értékelte. 

Ezeket láttad már?


Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!