Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sok cukrot tartalmazó étel drágulhat jövőre - újabb termékekre vetnék ki a chipsadót

Már az édesítőszerrel készült élelmiszert is megadóztatnák, de más termékeket is adó alá vonnának.

Egy kormányzati javaslat szerint jövőre az édes termékek után akkor is meg kellene fizetni a Népegészségügyi Termékadót (NETA), azaz a chipsadót, ha kizárólag édesítőszert tartalmaznak – írja a Népszava.

Ezeknek a termékeknek azonban csak a harmada lesz a közterhe, mint a cukrosokének. Ez alapján az üdítőitalok literét 5 forint, a szörpöké 80 forint adó terhelheti majd. Az édesítőszeres kakaóporok után kilogrammonként 30 forint, a cukrozott készítményeknél 50, a gyümölcsízeknél 200 forint illeti meg.

A gyümölcs- és a zöldségleveknél pedig szigorítás várható a tervek szerint. A magasabb, legalább 75 százalékos gyümölcs-, illetve zöldségtartalmú italok mentesülnek az adó megfizetése alól. Ez a határ eddig 25 százalék volt.

A cikk szerint több új terméket is az adó hatálya alá vonják majd, többek között a 100 grammonként 8 grammnál kevesebb rostot tartalmazó reggelizőpelyheket, illetve a cukrozott, kandírozott magvakat és gyümölcsöket.

Az energiaitalokra is más szabályok vonatkoznak majd. Állítólag azokra az energiaitalokra, amikben koffein vagy valamilyen élénkítő szer van, literenként 100 forint adót kell majd fizetni.

Ezeket olvastad már? 

via

Címlapkép: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!