Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sörre bor - tényleg bármikor? Itt a tudomány válasza a kérdésre!

Mindenki ismeri a mondást: borra sör, meggyötör – sörre bor, bármikor. Lássuk, mi a tudomány válasza erre az alaptételre!

Bármilyen meglepő, a másnaposság folyamatát és pontos lefolyását a tudomány még mindig nem ismeri pontosan. Azt azért nagyjából sejteni lehet, hogy a dehidratáció, a szervezet immunválasza, és a hormonháztartás, valamint az anyagcsere-folyamatok felborulása okozza azt a bizonyos másnapot. Arra sincs biztos megoldás, hogyan lehetne enyhíteni ilyenkor a rosszullétet, ezért minden kultúrkörnek megvan a saját babonája arra, hogyan lehet gyógyítani, vagy egyáltalán megfékezni azt, hogy az iszogatás utáni nap olyan cudarul érezzük magunkat.

Magyar mondásnak tűnik, de valójában rengeteg országban jelen van a taktikus tipp, a „borra sör, meggyötör, sörre bor, bármikor” – németül ez úgy hangzik, hogy „Wein auf Bier, das rat' ich Dir -- Bier auf Wein, das lass' sein”, franciául pedig „Bière sur vin est venin, vin sur bière est belle manière”. Annak ellenére, hogy szinte mindenki ismeri ezt a tippet, az American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány tanúsága szerint semmi igazságtartalma nincs.

Mit mond a tudomány?

A német Witten/Herdecke Egyetem és az angol Cambridge-i Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy tényleg van-e ilyen kapcsolat a sör és a bor fogyasztása között. 19 és 40 éves kor közötti 90 önkéntest vettek fel a kutatásba. Négy csoportra osztották őket: az egyik csoport sörre kapott bort (2,5 pint (~1,4 l) sört + 4 nagy pohár bort), a másik borra sört, a harmadik csak sört, a negyedik pedig csak bort ivott.

A résztvevőknek folyamatosan be kellett számolniuk arról, hogyan érzik magukat, és egy tízes skálán be kellett lőniük, hogy mennyire érzik magukat ittasnak. Ezt követően a másnapról is ugyanígy véleményt kellett mondaniuk, éjszaka pedig orvosok monitorozták őket. Minden résztvevő kapott továbbá a saját testsúlyának megfelelő mennyiségű vizet a dehidratáltság enyhítésére.

A kutatás azért különleges, mert egy hét múlva ugyanezeknek az embereknek meg kellett ismételniük a kísérletet, csak a csoportok most cseréltek: a sörre bor csoport borra kapott sört, és fordítva, valamint a borivók sört ihattak csak, és a sörivók bort. Így nemcsak egymáshoz lehetett hasonlítani a csoportokat, hanem mindenkit a saját korábbi állapotához képest is le lehetett ellenőrizni.

Kiderült, hogy a másnaposság mértékének semmi köze nem volt ahhoz, hogy ki milyen sorrendben itta az italokat. A nők jellemzően kicsit rosszabbul érezték magukat, mint a férfiak, ezen kívül nagyjából semmilyen tudományosan megalapozott különbséget nem  nem lehetett felfedezni arra vonatkozóan, hogy ki érezte magát rosszabbul, és ki jobban másnap. Egyedül az árulkodott a dologról, ha valaki hányt az éjszaka, vagy ha valaki kifejezetten több alkoholt fogyasztott.

A másnaposság tehát egy bizonyos szintig még mindig rejtély a tudomány számára – az viszont biztos, hogy mindegy, milyen sorrendben iszod a sört és a bort, másnap nem fogod jól érezni magad tőle.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!