Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sosem gondolnád, miben segít a banánhéj

Egy ausztrál dietetikus szerint nem lenne szabad kidobni a banánhéjat. Nem csak a pazarlás, hanem értékes tápanyagtartalma miatt sem.

Susie Burrell ausztrál dietetikus népszerű blogja egyik legújabb posztjában nagy lelkesedéssel áll ki a banánhéj elfogyasztása mellett. Mivel a banán Ausztráliában is rendkívül népszerű gyümölcs, évente többezer tonna banánhéj kerül a szemétbe.

Burrell szerint, ha elfogyasztjuk a gyümölcs héját is, akkor nem csak a bolygónkat védjük, de értékes tápanyagokra is szert teszünk. Szerinte a sárga banánhéj gazdag antioxidánsokban, az éretlenebb, zöld banánhéj pedig a triptofán nevű fehérjében, ami a jó minőségű alvást segíti, emellett ez a növényi rész gazdag élelmi rostokban, káliumban, B6- és C-vitaminban, és az ún. rezisztens keményítőben.

De mégis hogyan készítsd el?

Lehet, furán hangzik és el sem tudod képzelni, hogy megedd a banán héját, még akkor sem, ha ennyi jótékony hatása van, de szerintem érdemes kipróbálni. Burrell szerint tehetjük pl. smoothie-ba, süteményekbe vagy akár a currykbe is. Smoothie-kba mehet a gyümölccsel együtt, ha sütikbe vagy más banános ételekbe szánjuk, akkor érdemes a banánhéjat előtte megfőzni. Arra figyeljünk, hogy ha nyersen használjuk fel, akkor alaposan mossuk meg, és a két, kemény végét vágjuk le!

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!