Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sosem gondolnád, miből készül a McDonald's sült krumplija

Az amerikai Mythbusters (Állítólag) c. sorozat műsorvezetője utánajárt, hogyan és miből készül a világhírű McDonald’s-féle sült krumpli. Lesújtó eredmények születtek!

Az Our Food, Your Question mekisorozatban dokumentált vizsgálat során Grant Imahara, az Állítólag… című tudományos sorozat műsorvezetője nyakába vette a McDonald's Idaho állambeli krumpligyárát, hogy saját szemével győződjön meg róla, mitől olyan finom a cég sült krumplija. 

Ahogyan az azóta már eltávolított videóból kiderült, valóban válogatott burgonyából készül a mekis sült krumpli is, csakhogy a gyárlátogatást követő laboratóriumi vizsgálat során összesen 19 összetevőt azonosítottak az amerikai éttermekben frissen kisütött burgonyahasábokban, és ezekből csak egy volt a krumpli. A són, a szója- és repceolajon, a citromsavon talán még meg sem lepődnénk, de a hidrolizált gabona és a hidrolizált tej, illetve a természetes marhahúsaroma összetevői szerepével már mi sem tudunk mit kezdeni. Ezen felül ami Imaharánál is kiverte a biztosítékot, az a TBHQ és a PDMS néven ismert vegyi anyag.

De mik ezek a vegyi anyagok? 

A Wikipédia elolvasása után kiderült.

“A terc-butil-hidrokinon (más néven TBHQ, tertiary butylhydroquinone, tert-butylhydroquinone, E319) egy aromás fenol, mely a hidrokinon terc-butil-csoportot tartalmazó származéka. (…) Ipari keretek között a szerves peroxidok autopolimerizációja közben használják. Ezen kívül felhasználják még parfümökben, mert lassabb párolgást biztosít. Megtalálható továbbá egyes lakkokban és gyantákban is.”

“A dimetil-polisziloxán (PDMS, E900) a legszélesebb körben használt szilícium alapú szerves polimer. Rendkívül sok területen alkalmazzák, a kontaktlencséktől kezdve orvosi műszereken, samponokon, síkosító olajokon keresztül egészen hőálló bevonatokig.”

Az amerikai műsorvezető tapasztalatai persze eljutottak hozzánk is, a 444.hu írására reagálva a McDonald's hazai szóvívője egy sajtóközleménnyel is reagált a sokkoló videóra, de mi is kaptunk egy videót, amiben az európai éttermekre vonatkozó készítési folyamatot szemléltetik:

"A McDonald’s sült krumplija a helyi szabályozások eltérő volta miatt nem feltétlenül ugyanazokból az összetevőkből áll a világ különböző tájain. Az amerikai 14-gyel szemben itthon (és általában Európában) a sültkrumpli készítésénél összesen 4 összetevővel dolgozik az étteremlánc.

A késztermék a burgonyán kívül nem hidrogénezett növényi olajok keverékét, dextrózt és stabilizátort tartalmaz. A fagyasztott burgonyát az étteremben nem hidrogénezett repce- és napraforgóolajok keverékében sütjük ki. Sütés után sóval ízesítjük” - írta a 444.hu-nak a magyarországi McDonald's PR-ügyeit kezelő cég. 

A botrányt követően az amerikai McDonald's az ügyet jogi útra terelte, a sült krumplik vizsgálati videóját pedig eltávolíttatta minden nyilvános videómegosztóról, az étteremlánc kanadai központja pedig egy 23 oldalas dokumentumban prezentálta, hogy milyen összetevői vannak a náluk készülő ételeknek, köztük a sült krumplinak - ami ha jól számoljuk, náluk is majdnem 17 összetevős.

Ez is érdekelhet!

Ilyen borzasztót még nem láttál: így készül a virsli!

(via DailyMail/444)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

budaikati
budaikati Sun, 2016-03-20 17:31

A képen látható listán a 2-13, 3-15, 4-16, 8-18, valamint a 9-19 sorszámmal jelölt összetevők azonosak.

musicus2
musicus2 / musicus2 Sun, 2016-03-20 11:53

Nem volt könnyű megtalálni.
French Fries: Potatoes (krumpli), canola oil (repceolaj, ami jó, ha nem génpiszkált), hydrogenated soybean oil (hidrogénezett szójaolaj, a hidrogénezés során transzzsírok keletkeznek, ami nem túl egészséges), safflower oil (sáfrányos szeklice olaj - ami sárga színt ad az ételnek), natural flavour (vegetable source), (növényi eredetű természetes aroma). Hááát...
dextrose (keményítő), sodium acid pyrophosphate (maintain colour) (azaz egy mesterséges színezék), citric acid (preservative) (azaz citromsav, ami oké), dimethylpolysiloxane (antifoaming agent) (tehát mégis van benne kontaktlencse... itt habzásgátlóként van jelen), cooked in vegetable oil (canola oil, corn oil, soybean oil, hydrogenated soybean oil (TBHQ) (előbbi olajok + napraforgóolaj, de mégis van benne TBHQ!!! ez nem egy szimpatikus olajmix!), citric acid, dimethylpolysiloxane) (és a sütőolajban is ugyanaz a habzásgátló). Tehát nincs benne nem engedélyezett vegyület, csak mi a fenének tesznek bele ennyi marhaságot, ha anélkül is lehetne finom? Anyukám sültkrumplijában csak zsír volt, só és krumpli, és mégis finom és szép volt.

nagyzsuzsesz
nagyzsuzsesz Fri, 2016-03-04 17:33

Amikor én ott dolgoztam, tömbökben hozták a zsírt (legalábbis annak nézett ki), nem volt sehol semmilyen olaj! Ez ugyan még jó is lenne, ha az valóban rendes zsír lenne!

terranova56
terranova56 Sun, 2016-03-06 09:57

Szia, azért, rákérdeznék a "rendes zsírra"
Sertészsír, esetleg baromfizsír (amit én használok) vagy esetleg növényi zsír, ami a margarin ( ezt is rendszeresen használom), van aztán a növényi olaj,
ez is van itthon.
Vajon van-e műzsír?
Ez esetleg kőolajból készül?

biocomos
biocomos Sun, 2016-03-20 13:20

A margarin is kőolajszármazékból készül,agyonhidrogénezett,ízfokozókkal stb.készített kenhető pocsmadék.A vajat használom sütéshez,v.a sertészsírt!

sheenka79
sheenka79 Thu, 2016-05-05 14:53

Látszik,hogy nem használsz margarint,akkor ugyanis tudnád,hogy mostanában a legtöbb margarin már nem hidrogénezett. :) Nyugodtan lehet használni, csak meg kell nézni mi van ráírva,ha hidrós,azt feltüntetik,de mint mondtam,az ma már ritka.

Telinrass
Telinrass Tue, 2018-09-11 16:15

Minden folyékony nővényi olajból készített margarint kémiai úton tesznek szilárd halmazállapotúvá, tehát ami repce, napraforgó és társai.

Takeshi
Takeshi Thu, 2016-03-03 19:27

A videóban meg tök más van mint amiket a cikk összehord. Egyáltalán vette a cikkíró a fáradtságot hogy megnézze? Vagy csak úgy copy paste?