Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Spájzolj be zöldfűszereket télire!

Hogy hogyan? Erre számtalan lehetőséged van. Segítünk eligazodni, hogy megtalálhasd a neked legmegfelelőbb módszert.

Nyár végén illetve ősszel a zöldfűszerek friss hajtásai még tele vannak aromával. Sajnos télen már nem jellemző, még az örökzöld növényekre sem. Persze a konyhaablakban tárolhatunk cserepes bazsalikomot vagy rozmaringot, de mi van, ha gondatlan kiskertészként sikerül elpusztítanunk őket? Nem tagadom, velem sokszor előfordult már, hogy egy hosszabb utazás vagy csak egy hétvégi kiruccanás alkalmával – amikor nem volt kire hagynom növényeimet – , elszáradtak.

Hogy még véletlenül se maradjak zöldfűszer nélkül télen, biztos ami biztos, ősszel jól bespájzolok belőlük a piacon, vagy édesanyám kertjéből hozok el egy jó adagot, és gondosan feldolgozva elteszem őket télire. Erre számtalan módszer nyújt megoldást.

Szárítás

Talán a legismertebb illetve legegyszerűbb módszer a fűszerek tartósítására. A petrezselyem, a kapor, a zeller és a lestyán is alkalmas erre a műveletre.

Mossuk meg a növényeket, készítsünk belőlük kis csokrokat, majd hűvös, száraz helyen tároljuk. Ha el szeretnénk kerülni a porosodást, felülről húzzunk rájuk papírzacskót!

Bár én nem kifejezetten vagyok oda a szárított fűszerekért, hiszen így minden nedvesség és aroma elszáll belőlük, de az alább felsoroltakat érdemes rakott illetve egytálételekbe, levesekbe tenni télvíz idején.

Fagyasztás

A kaprot, petrezselymet és zsályát sokszor csak megmosom, száraitól többnyire megfosztom, apróra vágom, és dobozba vagy alufóliába tekerve a mélyhűtőbe teszem.

Idén azonban  – kicsit bonyolítva ugyan a módszeren – jégkockatartóba helyeztem el a növényeket. Ezt is többféleképpen végezhetjük.

  • A petrezselymet és zellert vízzel felöntve tettem a jégkockatartóba – ez tökéletes lesz rizses ételekhez illetve levesekhez. Ezt víz helyett akár alaplével is készíthetjük.
  • A tárkonyt, kakukkfüvet, rozmaringot, csombort jó minőségű olívaolajjal öntöttem fel, ami tökéletes lesz húsos ételekhez, sült burgonyához.
  • Bár kevésbé tartós, de fűszervajat is készíthetünk zöldfűszerekkel. Ehhez csak a megmosott és feldarabolt fűszereket kell kikevernünk vajjal, majd fóliába tekerve hűtőszekrényben tárolni.

Fűszerolaj

Ízesített olajat szinte bármilyen tetszés szerinti fűszerrel készíthetünk. Én egy üvegbe mustármagot, rozmaringot, egész borsot, chilipelyhet és csombort tettem, majd felöntöttem szőlőmagolajjal. Fontos, hogy jól záródó üvegbe tegyük, és lehetőleg a legkevésbé érje levegő. Az így elkészített olaj tökéletes sültekhez illetve salátákhoz is.

Pesto

Szinte bármilyen aromás fűszernövényből készíthetünk pestot olívaolaj hozzáadásával, amit aztán hűtőben tárolva bármikor elővehetünk. Bruchettára vagy tésztákhoz tökéletes választás.

Ti hogyan tartósítjátok a zöldfűszereket?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Tue, 2014-09-16 17:09

A petrezselymet én is lefagyasztva teszem el, de felaprítva, kevés sóval elkeverve. Erre ügyelek főzéskor, így könnyebb kis adagot kiszedni a dobozból. A zeller zöldje az, ami fontos nekem. Erre két módszert használok. Vagy megszárítom és finomra töröm, és üvegben tárolom a spejzban, vagy mosás és szárítás után dobozban, vagy fóliában a fagyasztóba kerül, aprítás nélkül. Az étel fajtájától függ, hogy melyiket használom. Citromfüvet szoktam még aprítva fagyasztani, /nő a kertben/, és ha a cserepes metélőhagyma kezd túlterebélyesedni, összevagdosom ollóval, és lefagyasztom.

witch
witch / witch Tue, 2014-09-16 14:17

Nekem a petrezselyem nelkulozhetetlen a konyhamban es tapasztalatom szerint lefagyasztva van a legjobb ize. Csokrokba kotve szorosan betekerem foliaba (a levegot kinyomkodva belole amennyire csak lehet) es csak felhasznalaskor apritom fel, mert igy nem "eszi" meg a vagodeszka az izet.