Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sport szülés után? 5 tipp edzőnktől, hogy jól csináld!

Szülés után nem mindegy, hogy mikor és hogyan kezdesz el újra sportolni, és az sem, hogy milyen mozgásformákat választasz. 5 tipp edzőnktől, hogy jól csináld!

Miután megszületett a kisbabád az egész életritmusod megváltozik, hiszen mindenben a babához kell igazodnod, ami amellett, hogy csodálatos érzés, azért nagyon nehéz feladat is, hiszen rengeteg új kihívással kell szembenézned, ráadásul még ki sem tudod aludni magad rendesen. Pontosan ezért még a gyakorló sportolók számára is nagyon nehéz feladat az újrakezdés. Ennek ellenére érdemes fokozatosan újra beépíteni az életedbe a mozgást, mert sokkal több energiád lesz, egészségesebb leszel, nagyon sokat fog segíteni az alakod és nem utolsó sorban az önbizalmad visszanyerésében is. Van azonban néhány nagyon fontos szabály, amit mindenképpen érdemes betartani ahhoz, hogy a sport valóban segítség legyen számodra és ne hátráltató tényező.

1. Először regenerálódjon a test!

Közvetlenül szülés után a testnek regenerálódásra van szüksége, pontosan ezért természetes szülést követően leghamarabb 4-6 héttel, császármetszés után pedig 6-8 héttel kezdhetsz el óvatosan sportolni, ha ezt az orvosod is jóváhagyja. Ez ebben az esetben maximum egy nagy sétát jelent, ami neked is és a babának is nagyon jót tesz majd.

Ne ess kétségbe, teljesen természetes, hogy megváltozott az alakod, hiszen egy életet hordtál ki és hoztál világra. A súlyod szülés után körülbelül fél évvel fog csak beállni, így néhány héttel a szülés után még egyáltalán nincs értelme azon aggódnod, hogy visszanyered-e valaha a régi alakod. Tudatos edzéssel és egy kis odafigyeléssel ez nem okoz majd nehézséget.

2. Kerüld a túl magas intenzitású edzéseket!

Közepes intenzitású edzések során nem kell attól tartanod, hogy esetleg kevesebb, vagy rosszabb lesz az anyatej minősége. Tény, hogy az edzések után valamelyest növekszik az anyatej tejsavtartalma, de ez jellemzően nem szokott gondot jelenteni a szoptatásnál, ha az edzések nem túl intenzívek.

Abban az esetben viszont, hogyha a terhelés túl nagy, vagy túl intenzív valóban csökkenhet az anyatej mennyisége, éppen ezért a túl magas intenzitású cardio edzéseket és a nagy súlyokat jobb elkerülni egy ideig,

Válassz inkább aerob jellegű cardio edzéseket az első időszakban, és olyan alakformáló gyakorlatokat, melyek nem terhelik meg túlságosan a szervezetedet. Fokozatosan, edzésről edzésre növelve az intenzitást, könnyű terheléssel nyugodtan elkezdhetsz mozogni, akár kocogni is, ha korábban is futottál. Az egyik legjobb választás ilyenkor a baba-mama torna, ahová a kisbabát is magaddal viheted, közösségben lehetsz és szakemberek figyelnek rátok, hogy minden rendben legyen.

A legfontosabb, hogy figyelj a testedre, a szubjektív érzéseidre sportolás közben is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

3. Szoptatás után sportolj!

Célszerű az edzést a szoptatás utánra időzíteni, amikor a pici már jól lakott, ilyenkor könnyebb egy kis időt szánni magadra, ráadásul elkerülheted, hogy a melledben egész edzés alatt kellemetlen feszülést érezz.

4. Kerülendő gyakorlatok

A szülést követő hónapokban könnyebben lesérülhetsz, ezért is nagyon fontos, hogy óvatosan fogj hozzá az edzésekhez és jól válaszd meg a gyakorlatokat.

  • A legjobban a hasizom gyakorlatokkal kell vigyázni. Csak akkor kezdj el bármilyen hasizom erősítő gyakorlatot, hogyha az orvosod beleegyezett.
  • Utána elsőként a mélyrétegű has és hátizmokat kezd el erősíteni pilates, gerinc torna vagy akár jóga segítségével.
  • Semmiképpen ne végezz olyan gyakorlatokat, amelyek még érzékenyebbé tehetik a melleidet.
  • Nagyon kell vigyázni az ízületeidre is, hiszen szülés után a szalagok még nagyon lazák, ezért is fontos, hogy semmit ne csinálj, ami az ízületeidet nagyon megterhelné.

5. Konzultálj az orvosoddal!

Ne feledd, hogy ezek általános szabályok, de a regeneráció, a tejtermelés, a baba viselkedése egyénileg változó, ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy mindig kérd ki az orvosod tanácsát és keress olyan edzőt, aki ismer és tud segíteni neked abban, hogy az életedbe visszatérjen a rendszeres sport.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!