Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sütőpor vs. szódabikarbóna

Mindenkiben felmerült már a kérdés: helyettesíthetjük a sütőport szódabikarbónával, ha a receptből ez nem derül ki? Mi is a különbség a két hozzávaló között?

Előfordult már veletek is, hogy a szakácskönyv sütőport írt elő, de otthon csak szódabikarbónátok volt? Ilyenkor bizonyára elgondolkodtatok, hogy vajon kicserélhető-e a két alapanyag, hiszen elviekben mindkettőnek a sütemények könnyed és légies állagát szolgálnia. A dolog nyitja a kémiában rejlik.

A szódabikarbóna egy lúgos anyag, amely bármilyen savas tartalommal, például ecettel, citromlével, íróval vagy joghurttal reakcióba lépve széndioxid-buborékokat hoz létre. Emlékezzünk csak vissza a gyerekkori kísérletekre, amikor vulkánt gyártottunk ecetből és szódabikarbónából. Ennek a reakciónak köszönhetjük, hogy a tésztánk megfelelő állagú és textúrájú lesz. A szódabikarbóna ugyanakkor ilyen erjesztő hatású tud lenni pusztán hő hatására is, ez történik például, amikor a konyhai lefolyóba szórunk belőle, majd forró vizet öntünk rá, és így hárítjuk el a dugulást.

A sütőpor ezzel szemben szódabikarbónából és valamilyen savas por keverékéből áll, és így erjesztő hatását kétféleképpen fejtheti ki: vagy amikor megnedvesedik, és a savas illetve lúgos összetevői reakcióba lépnek, vagy simán csak hő hatására. A sütőpor tehát dupla hatású, következésképp sokkal hatékonyabb olyankor is, amikor ennivalónk nem tartalmaz elegendő savas alapanyagot.

Összességében tehát a két por hasonlóan működik, és felcserélése legtöbb esetben nem okozhat problémát. Mikor azonban a tésztánkban nincs valamilyen savas összetevő, ajánlott sütőport használnunk, mert ugyan a szódabikarbóna is beindítja az erjedést hő hatására (lásd a dugulást a lefolyóban), de savval történő kiegyensúlyozás hiányában rossz, fémes ízt produkál. És ez bizony tönkreteheti az egész desszertet.

Mennyi ideig tárolhatjuk a két anyagot?

A szódabikarbóna hűvös, száraz körülmények között hosszú ideig eláll, a sütőpor azonban ennél problematikusabb. Mivel mind savas, mind pedig lúgos összetevőket tartalmaz, felbontás után könnyen nedvességhez juthat, és elveszítheti erjesztő hatását. Egy-két hónapnál hosszabb ideig tehát ne tároljuk!

Hogyan ellenőrizhetjük, hogy még rendben vannak-e?

Végezzünk el egy egyszerű kísérletet: vegyítsünk össze egy csipet szódaport és egy csöppnyi ecetet – ha buborékozik, akkor süthetünk vele bátran. A sütőpor esetén sima víz is elegendő. Amennyiben habzik, még működőképes állapotban van. Ellenkező esetben mehet a kukába!

Szavazz!

Ti tapasztaltatok már valamilyen különbséget?

(via SimplyRecipes.com)

Szólj hozzá!

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pinte nelli
pinte nelli Sun, 2016-04-17 13:21

A szódabikarbónára egy kis ecetet kel önteni és épp olyan mint a sütőpornak a hatása.
.

Meve27
Meve27 Fri, 2015-09-04 18:43

Valahol olvastam,hogy a szódabikarbóna savas rész nélkül (citromlé, joghurt,stb.) sütve káros? Erről ki tud valami információt?

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Wed, 2014-07-09 19:50

Csodalom, hogy a cikk nem ajanlja a legkezenfekvobb megoldast: ha teszunk egy kanalka ecetet vagy citromlevet a tesztaba, maris megvan a reakciohoz szukseges sav, remekul mukodik. Adalekanyagok, vegyszerek nelkul.

vcsuka
pussycat / vcsuka Sat, 2014-07-05 05:32

Akinek erzekeny a gyomra, (pl. nekem) az a sutoporral keszult sutiket sajnos melloznie kell, mert gyomoregest okoz. En ha egy mod van ra, inkabb szodabikarbonat hasznalok vagy elesztot.

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi Fri, 2014-07-04 18:08

Szerintem a kettő nem egyenlő. Az állagnak kevesebb az információtartalma. De jogos a felvetésed.

witch
witch / witch Thu, 2014-07-03 13:38

A sutopor megemeli a tesztat, a szodabikarbona pedig puhan tartja.