Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A svéd boldogságrecept, amit neked is meg kell ismerned

A svéd életstílus, amivel az öltözködésedet, az étkezési szokásaidat, az otthonodat és egész életmódodat átalakíthatod, kiegyensúlyozottabbá teheted.

A svédek nemcsak a bútorkészítéshez értenek, hanem a kiegyensúlyozott életvitelhez is kaphatsz tőlük iránymutatást és a gyakorlatban is használható tanácsokat. Ismerd meg a lagom életérzést, és tedd egyszerűbbé az életedet!

Mi a lagom?

Ha magadévá teszed a lagom életstílust, jobb minőségű ételeket fogsz az asztalra tenni, végre megtanulhatsz úgy szelektálni, hogy ne vásárolj össze minden felesleges kacatot, az otthonodat rendezettebbé teheted, és csökkentheted a szekrényedben felhalmozódott, évek óta nem viselt ruhák mennyiségét is. Ha ezt a gondolkodást az életed minden területén alkalmazod, megszüntetheted a körülötted uralkodó káoszt, egyensúlyba kerülhetsz, miközben életviteleddel a környezetet sem rombolod.

A svéd életstílus valójában a „több kevesebb” művészete, a lényege, hogy ne halmozz fel felesleget, de hiányt se szenvedj semmiben. A lagom megoldást kínál a helyesebb étkezésre, a másokon való közvetett segítésre, és a munka-szabadidő egyensúlyának megtalálására is.

A lagom alapelvei a következők:

1. Vásárolj fenntartható gazdálkodásból származó termékeket!

Olyan élelmiszereket, ruhákat, valamint használati tárgyakat részesíts előnyben, amelyek etikus gazdálkodásból származnak. Azaz olyan cégektől vásárolj, akik tisztességes bért fizetnek a dolgozóiknak és a környezetet sem szennyezik, vagy legalábbis a minimálisra szorítják a szennyezés mértékét. Az 1-2 alkalommal viselhető ruhák helyett válaszd a fenntartható gazdálkodásból származó, minőségi darabokat: ezáltal úgy lesz használható ruhatárad, hogy a szekrényed űrtartalmát nem kell tovább növelned. Nézd meg azt is, hogy az ételek, amiket a kosaradba teszel, fenntartható gazdaságból származnak-e, és a bútorokat, amikkel a lakásodat rendezed be, melyik cég gyártotta, mert ezzel is sokat tehetsz azért, hogy segítsd a társadalom perifériájára szorultakat.

2. Főzz friss alapanyagokból!

Főzz többet friss alapanyagokból, a gyorséttermeket pedig lehetőség szerint igyekezz kerülni. Ha kerted van, készíts komposztálót, amivel az ételeket mondhatni újra hasznosíthatod, miközben értékes táptalajt biztosítasz a konyhakerti növényeidnek. Termessz minél több zöldséget, gyümölcsöt és kerüld a vegyszereket, de ha erre nincs lehetőséged, járj piacra, és szerezd be megbízható forrásból az ételek alapanyagait.

3. Használj energiatakarékos LED izzókat!

A LED izzókért csak egyszer kell mélyebbre nyúlnod a pénztárcádban, viszont cserébe hosszú évekig fényt hoznak majd az életedbe. A vásárlások során arra is figyelj, hogy újrahasznosítható zacskókba pakolj, vagy legyen egy állandó textil bevásárlószatyrod a táskádban: a lényeg, hogy minél kevesebb műanyagot használj, és ne szennyezd a környezetedet.

4. Részesítsd előnyben a multifunkciós bútorokat!

Az otthonodba igyekezz olyan bútorokat beszerezni, amik több funkciósak és tartósak. Fontos, hogy ne csak a kényelmi szempontokat vedd figyelembe, hanem azt is, hogy sokáig hasznukat vehesd, ezáltal is csökkentheted a szemétfelhalmozást, és nem befolyásolod jelentősen az ökoszisztémát. Egy lagom stílusban berendezett lakásba igazi felüdülés belépni, mert rendezett, szellős, és nyugalmat, harmóniát áraszt.

5. Ne fogd olyan szorosan a gyeplőt!

Szánj minőségi időt magadra! Fogadd el, hogy ha van is egy napirended, nem biztos, hogy mindig úgy fog alakulni a napod, ahogy azt eltervezted, de ahelyett, hogy átadnád az irányítást a káosznak, lásd meg ebben is a szépséget. Találd meg az örömödet azokban a napokban is, amik nem tökéletesek, és vedd észre az élet apró örömeit is. Kortyolj el egy csésze teát, merengj a naplementén, vagy ülj ki egyedül egy parkba és olvass a kedvenc könyvedből!

A lagom lényege, hogy érezzük jól magunkat a bőrünkben, miközben életvitelünkkel a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk magunk után. A fogyasztás helyett a lényegi dolgokra koncentráljunk, és ezáltal valóban élvezni tudjuk az életünket. Érdemes elkezdened gyakorolni már ma!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!