Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A svédek szemetet importálnak, mert nekik nincs elég, ők pedig azzal világítanak!

Egy ország, ami szemetet importál, hogy abból energiát állítson elő a lakosságnak. Igen. Szemetet. Importál. Mert neki már nincs elég. Leborulunk előttük!

Amikor hírt adtunk arról, hogy az Európa-szerte feltornyosult műanyagszemetet egy ökológiai tanácsadó szerint el kéne ásni, aztán majd elővenni, ha már tudunk vele mit kezdeni, számos kérdés felmerült. Facebook-oldalunk kommentelői feltették a kérdést, hogy miért nem állítunk elő a szemétből energiát? Hát ezt a svédek is megkérdezhetnék, ők ugyanis már évtizedek óta ezt teszik.

Ezt láttad?

Ezek után nem biztos, hogy fogsz még avokádót enni

Svédország a hulladék kezelésében és újrahasznosításában régóta kilométerekkel vezet a világ előtt. Nem véletlen, hogy tőlük ered a plogging, a futás és a szemétszedés ötvözése is. Komoly munkát fektetnek abba a tervükbe, hogy 2020-ra megvalósíthassák a zéró hulladék tervét, és hulladékgazdálkodási rendszereiknek köszönhetően végleg leszámoljanak a fosszilis tüzelőanyagokkal.

Folyamatosan fejlesztik a hulladékgazdálkodási rendszereket, jelenleg pedig az évente termelődő 4,4 millió tonna háztartási szemetük 99 százalékából energiát nyernek: a hulladékot távfűtésként, villanyáramként hasznosítják újra.

Az országban 32 hulladék-erőmű üzemel, ezek pedig már több szemetet tudnak feldolgozni, mint amennyit az ország kitermel, így a svédek bizony szemetet importálnak a környező országokból. Igen, szemetet: évente több mint 700 ezer tonna norvég, finn, ír és brit hulladékot használnak fel.

A szemétből termelt energiával 950000 otthont fűtenek, és 260000 otthont látnak el elektromos árammal.

A szelektív hulladékgyűjtésben is nagyon jók: a svédeknek természetes, hogy már az otthonukban szelektíven gyűjtik a szemetet, amit aztán a szelektív hulladékgyűjtőbe dobnak – ebből pedig bőven akad pár az országban.

Ezt láttad?

100% növényi alapú „nejlonzacskó” menthet meg minket

Ezeket láttad?

Még több hasonló cikk a Gardenistán!
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!