Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szakértő beszélt róla, hogy megállítja-e a meleg idő a koronavírust

Szakértő beszélt az egyre melegedő időjárás és a koronavírus várható kölcsönhatásáról, azaz arról, hogy remélhetünk-e javulást, ha jön a tavasz és a nyár.

A koronavírus terjedésének lassítása érdekében fontos, hogy minimalizáljuk a személyes érintkezéseket, ez a leghatékonyabb megoldás Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem docense szerint is. A betegség elenni védekezés keretében a tíz akciócsoport egyikét, a koronavírus-kutatócsoportot irányító professzor hangsúlyozta: a boltok megrohamozása amellett, hogy felesleges, veszélyes is, mivel a zsúfolt üzletekben egyetlen vírushordozó számos embertársunkat is megfertőzheti. A jó idő esetleg lassíthatja a kórokozó terjedését – írja a napi.hu.

A szakértő arra a kérdésre, hogy van-e esély, hogy időben megállítsuk a koronavírus terjedését és megakadályozzuk egy súlyos hazai járvány kialakulását, azt válaszolta:

„Nem kizárt, ám rendkívül sok múlik az egyének hozzáállásán. A legtöbb, amit tehetünk, hogy a lehető legkevesebbre csökkentjük az érintkezéseink számát. Nagyon fontos lenne elkerülni az olyan felelőtlen és felesleges dolgokat, mint az élelmiszerboltok megrohamozása."

„Biztosítva van az alapvető élelmiszerek utánpótlása, s amellett, hogy felesleges pánikolni, a boltokban az egymás nyakán sorban álló emberek keresztül-kasul fertőzik egymást” – mondta el a Magyar Nemzetnek.

A docens hangsúlyozta, hogy meg tudjuk akadályozni a lakosság hatvan-hetven százalékának megfertőződését, ha betartjuk az utasításokat, és tényleg csak akkor hagyjuk el az otthonainkat, ha tényleg szükséges.

Továbbá fontos, hogy csak akkor érintkezünk személyesen embertársainkkal, ha muszáj, emellett folyamatosan kézfertőtlenítést végzünk. Hozzátette azt is, hogy Kínában és Dél-Koreában is azért sikerült megállítani a vírust, mert hasonló intézkedéseket hoztak, mint itthon.

„Bár biztosat senki nem tud mondani, de lehetséges, hogy egy visszatérő járványról beszélhetünk, akár több hullámban is támadhat majd a betegség, ha mutat valamilyen szezonalitást. Kezelhető forgatókönyv lenne, ha a következő két-három év során az emberek egy része természetes úton átesne a fertőzésen, míg másik részük pedig beadatná az időközben remélhetőleg elkészülő vakcinát. Ekkor mondjuk hatmillió ember – vagyis a társadalom többsége – már védettséget szerezne a kórokozóval szemben, és kialakulna az úgynevezett nyájimmunitás, a vírus nem tudna járványszerűen terjedni” – mondta el a szakember.

A professzor szerint a vírus mutálódásától nem kell tartanunk szerencsére, mert a hivatalos nevén SARS2 koronavírus a lassan változó típusokhoz tartozik.

Kínai kutatók azt találták, hogy múlt december és idén február között 99,9 százalékban változatlan maradt a genetikai állománya. Egyes kutatók szerint, aki most átesik a fertőzésen, körülbelül három évre szerez védettséget, de még ennek vizsgálata is folyamatban van."

Történik változás a jó idővel?

„Láthatóan nincs olyan hatással erre a vírusra a melegebb idő, mint például az influenzára, hiszen Ausztráliában is terjed, ahol most nyár van, de Irán, Olaszország és Kína Hupej tartománya is melegebb égövön fekszenek. Viszont bizakodásra adhat okot, hogy fekete Afrikában alig-alig terjed ez a koronavírusfaj. Biztosat csak akkor tudunk majd mondani, ha Magyarországon is beköszönt az igazi jó idő, és lemérhetővé válik, hogy veszít-e a virulensségéből a nálunk tapasztalható körülmények között. Ebben a hőmérséklet mellett számos tényezőnek is szerepe lehet, például a páratartalomnak – mondta el Jakab Ferenc.

Ezeket olvastad már?

via 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!