Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szereted a cseresznyét? Akkor ezt nem árt, ha tudod!

A sok eső miatt jelentősen kevesebb, ezért drágább is lesz idén a cseresznye. Mutatjuk, mennyibe kerül most a nyári gyümölcs.

Az intenzív esőzésnek köszönhetően idén kevesebb és drágább lehet a cseresznye a boltokban és a piacokon. Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke az MTI-nek kifejtette, akár 10 ezer tonna alá is csökkenhet idén a cseresznyetermés az átlagos, éves 12-15 ezer tonnához képest, így annak fogyasztói ára az átlagárhoz képest akár 20-30 százalékkal is magasabb lehet. Elsősorban a korai fajtáknál gyenge a termés, és a szélsőséges időjárás és egyéb tényezők miatt akár további terméskieséssel is számolni kell. 

A gyenge termést több tényező okozza, köztük az, hogy a tavalyi nagy termést követően fajtától és régiótól függően csak közepes virágzást jeleztek előre, és az időjárási körülmények sem kedveztek a terméskötődésnek. Száraz volt az idő virágzáskor, amelyekbe a márciusi és áprilisi éjszakai fagyok „belecsíptek”, a májusi csapadékos, napfényszegény és hűvös időjárás pedig gyümölcshulláshoz vezetett. Az esőtől pedig hajlamos repedni a gyümölcs, ezt pedig kórokozók támadják meg, amely rothadáshoz vezet – jegyezte meg Apáti.

Receptajánló:

A vidéki és a budapesti piacok legtöbbjén tavaly jócskán 1000 Ft alatt volt a cseresznye kilójának átlagára. Most inkább az ellenkezője igaz: az ár 1000 Ft környékén, vagy inkább felette van. Mutatjuk, a héten hogy alakul a korai cseresznye átlagára az egyes piacokon: 

  • Vámház körúti piac: 998 Ft/kg
  • Fehérvári úti piac: 1350 Ft/kg
  • Debreceni fogyasztói piac: 1200 Ft/kg

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!