Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szereted a dinnyét? - akkor ezeket jó, ha tudod róla!

Itt az illatos, itt a mézédes! A népi hagyomány szerint szeptember 5-ig, Lőrinc napjáig szabad a vásár. Mindenki egyen sok-sok jó dinnyét idén!

Miből válogathatunk, és hogyan tegyük? Most felfedjük nektek a titkokat!

Főbb dinnyetípusok

  • A két fő görögdinnyetípusunk a csíkos héjú Crimson és a fekete héjú Sugar baby. Régebben ez utóbbi – a valóságban nem fekete, hanem egységes sötétzöld színű – dinnyéből fogyasztottunk többet, mára a kereslet megváltozott, és a csíkos héjú jött divatba.
  • A sárgadinnyék két fő hazai típusa: a Kantalup, az erősen barázdált, tojásdad alakú, narancsos húsú dinnye, melyet manapság olasz-amerikai típusnak hívnak, és a Galia, melyet cukordinnyének ismer a nagyközönség. Ez kerekebb, édesebb, zöldes húsú, és vékonyabb héja miatt romlékonyabb fajta.

Érdemes tudni róla

  • A dinnye a tökfélék családjából, Afrikából származó növényfaj, mely termesztéstechnikailag zöldségnek számít. Júliustól szeptemberig élvezhetjük ezt az édes, lédús csemegét. C-vitamin, E-vitamin, niacin és folsav is található benne. Ásványi anyagok közül a vas- és mangántartalmát érdemes megemlíteni.
  • Mi magyarok szeretjük a sárgadinnyét is, de görögdinnyéből fogyasztunk többet, átlagosan 14-15 kilogrammot évente.

Mikor érett a dinnye?

Régen meglékelték a dinnyét, hogy a kedves vásárló megkóstolhassa a portékát. Mára ez a szokás kiveszni látszik a piacokról. Ha nem akarunk íztelen görögdinnyét enni, akkor csak olyan példányokat válasszunk, amelyek színe élénk, sötét és fényes. Kopogtassuk meg, ha mélyen kongó hangot hallat, akkor jó. A termést tartó kacs már ne legyen rajta vagy legyen teljesen száraz, valamint az a része, ahol a talajjal érintkezett, ne fehér, hanem szép sárga színben pompázzon. A pókhálós foltoktól sem kell megijedni, ez a pókok érintését és a dinnye bizonyos édességét jelzi.

Mekkora az akkora?

Ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, maradjunk az arany középúton. A dinnye, amit választunk, a görögdinnye esetében legyen 3-6 kg, a sárgadinnye esetében pedig maximum 1-1,5 kg.

Tárolás

A dinnyét tegyük a hűtő egy kevésbé hideg pontjára. A 6-7 fok alatti hőmérséklet károsítja húsának szerkezetét. A legkiválóbb számára egy hűvös, sötét kamra vagy pince. Felvágatlanul akár több mint egy hétig is eláll. Ha félben vagy szeletben vesszük, vágott felületét frissentartó fóliával takarjuk le, mert könnyen átveszi a hűtőben lévő más ételek illatát. 2-3 napon belül mindenképpen fogyasszuk el!

Tartósítás

Feljegyzések szerint, hajdanában hamu alá tették a dinnyét, hogy akár tavaszig is frissen tartsák. Egy mai elgondolás szerint viasszal kell bevonni és hűvös helyen tartani, ha szilveszterkor is csemegéznénk, vagy koktélt készítenénk belőle. A biztos tartósítása mégis az, ha befőttnek vagy savanyúságnak tesszük el télire.

Így fogyasszuk!

Frissen, édes- vagy sós salátában, előételben, tapasban, smoothie-ként, hideg gazpachoban, zselében, koktélban, bóléban, akár a saját héjából kikanalazva, de üdítőben, jégkásában, sorbet-ban, jégkrémben, sütemény hozzávalójaként vagy önteteként is kiváló. A dinnye felvágásának számtalan trükkje létezik, érdemes a világhálón található videók között szétnézni!

Ez is érdekelhet még!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!