Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szereted a muskátlit? - Akkor ezt mindenképpen tudnod kell most, hogy vége a télnek

Fél siker, ha a muskátlid sikeresen átteleltetted, jöhet a kiültetés! Néhány egyszerű trükk betartásával egész nyárra virágba boríthatod az ablakod, teraszod vagy a kerted!

A muskátlik a 18. század elején jelentek meg Közép-Európában, és viharos sebességgel váltak a legkedveltebb virágok egyikévé. Nem csoda, hiszen nagyon hálás növény, aminek gondozása sem túl bonyolult feladat. 

Mibe ültesd a muskátlit?

Az első és legfontosabb szabály, hogy a muskátlit csak akkor szabad kiültetni, ha már elmúltak a fagyos éjszakák! A muskátli ültetéséhez a legideálisabb a balkonláda, de kaspóba is ültetheted. Előbbi nagyon jól mutat az ablakpárkányon és a teraszon is, míg a kaspóba ültetett muskátli inkább felfüggesztve érvényesül.

 

Ezt olvastad már? – Mesebeli bejárati ajtók, amiktől eláll a lélegzeted

 

Virágföld vagy muskátliföld?

Ha kora tavasszal állsz neki a muskátlid kiültetéséhez, akkor a kertészek inkább a muskátliföldet javasolják, ami egy lazább, finomabb szerkezetű talaj, mint a virágföld. A nyár eleje felé közeledve viszont bátran használhatsz az ültetéshez általános virágföldet is, muskátlijaid abban is szépen fejlődnek majd.

 

Muskátliültetés

A muskátli ültetése nem egy ördöngös feladat, így azok is könnyedén megbirkóznak vele, akik nem születtek profi kertészeknek. Balkonládába – a láda méretétől  függően – 3-5 tövet érdemes egyenlő távolságra ültetni, míg a kaspóba elegendő három tő muskátli. Mielőtt félig megtöltöd a balkonládákat muskátlifölddel vagy általános virágfölddel, ne felejtsd el azok alját kilyukasztani.
 
A virágtöveket földlabdával együtt állítsd egymás mellé, majd szórj közéjük annyi földet, amennyi feltölti a réseket és ellepi a földlabdát is. Ezután kissé nyomkodd meg a muskátlitöveket, ha szükséges, tegyél még hozzá földet, majd öntözd meg a frissen ültetett növényed!
 
 

Így gondozd!

A muskátlit a napos helyektől óvd, inkább helyezd félárnyékba. Rendkívül vízigényesek, de azt nem viselik túl jól, ha a földjükben áll a víz. Az ültetés utáni hónaptól kezdődően egész nyáron hetente kétszer az öntözővízhez érdemes tápanyagot is adni, enélkül ugyanis nem fejlődnek kellően, és el is száradhatnak.
 

+ két hasznos tipp:

  • Az átteleltetett muskátliról szedd le az elszáradt leveleket, és csippentsd le a már nem élő szárakat. 
  • A teleltetés után előfordul, hogy a muskátli szára túl hosszú, ezek nem fognak virágot hozni, nyugodtan vágd le őket. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via: almanac; gardeningknowhow

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!