Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szerinted illik bekéredzkedni az éttermek mosdójába?

Sosem beszélünk erről a kényes kérdésről... mi történik, ha hirtelen menni kell, de sehol egy mosdó? Vajon beengednek az éttermek? 

Nem vagyunk egyszerű helyzetben, ha sürgősen vécére kell mennünk, távol az otthonunktól. Budapesten, és az ország többi részén is viszonylag kevés a nyilvános illemhely, ezért jobbára marad a bekéredzkedés a vendéglátóhelyekre, ha hív a természet.

De mit szólnak ehhez az étterem dolgozói, egyáltalán mi az etikett abban az esetben, ha hív a természet, és az egyetlen opció a közeli vendéglő mosdója?

A Reader’s Digest megkérdezett pár éttermet, hogyan reagálnak arra, ha valaki nem fizető vendégként használja az illemhelyiségüket.

“Az éttermek üzemeltetése a vendéglátásról szól, de valójában leginkább az emberekről”- magyarázza Anthony Valetta, a Del Frisco’s étteremcsoport regionális igazgatója. “ Nap mint nap mindent megteszünk, hogy jobb legyen a vendégeink napja, kicsiben vagy éppen nagyban. Így a mosdóhasználat tulajdonképpen a vendégélmény kiterjesztése. Nagy gondot fordítunk a mellékhelyiség megtervezésére, karbantartására, tisztán tartására, különösen, hogy egész nap emberek használják, adják egymásnak a kilincset. Mondhatjuk, hogy az étterem szolgáltatásaihoz tartozik.”

Ezt olvastad már?

Leszámol egy tök felesleges dologgal a Penny

Ez úgy hangzik, hogy az étterem nem venné annyira jó néven a beeső vendégek mosdóhasználatát, akinek néha egyszerűen nincs más lehetőségünk. Valetta azt javasolja, hogy legyünk őszinték, egyszerűen kérdezzünk rá, hogy használhatjuk-e a mosdót, mert ez még mindig sokkal jobb megoldás, mint belógni kérdezés nélkül. Az étteremvezetőnek az a tanácsa, hogy kérdezzük a hostot/hostesst erről, a hely pedig úgy is elkönyvelheti az ilyesmit, hogy a szívélyesség miatt az egyszeri mosdóhasználóból később akár fizető vendég is lehet, aki szívesen tér vissza az étterembe.

Fontos megjegyezni, hogy a fentiek mentén mindig maradjunk udvariasak, tartsuk be például a hely dresszkódját, mert tangapapucsban nem biztos, hogy mindenhol engedik az ingyen mosdóhasználatot.

Mit mond az etikettszakember?

Sharon Schweitzer, nemzetközi etikettszakember szerint nincs ezzel az egésszel semmi gond, de arra azért próbáljunk meg ügyelni, hogy otthonról elindulás előtt, vagy a legutolsó helyen, ahol jártunk, menjünk el mosdóba, így kisebb az esélye, hogy hirtelen kell bekéredzkednünk majd. Persze ha menni kell, akkor menni kell, Schweitzer azt javasolja, hogy ilyenkor az legyen az első dolgunk, hogy rendelünk a pultnál valami kisebb dolgot, például szódát vagy egy presszókávét, így máris elvehetjük a helyzet kellemetlen élét, rendelés után pedig mehetünk is a mosdóba. Sokan persze nem szeretnének másokat beengedni a mosdókba a saját vendégeiken kívül, aminek biztonsági okai is vannak, ez a mai világban nyomós indok. 

Néha elég csak körbenézni az étterem bejáratánál, sokszor világosan feltüntetik, hogy a mosdó csak fizető vendégeknek vehető igénybe, ilyenkor ne ácsorogjunk feleslegesen, ne akarjunk beslisszolni észrevétlenül valaki mögött, hanem egyszerűen álljunk tovább a következő helyre, ahol nagyobb szerencsénk lesz – tanácsolja Schweitzer.

Veled történt már ilyen? Ha igen, bekéredzkedtél az étterembe?

via Reader's Digest

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Juliusz48
Juliusz48 Sat, 2019-08-24 13:04

Budapesten rengeteg WC található a vendéglátó helyeken kívül is, csak ismerni kell a jelentősebb bevásárló központokat. Azon kívül az Auchanokban, Tescókban Praktikerekben Metrókban biztos található. Az aluljárókban pályaudvarokon található fizetős általában. Persze aki a hagyományos "zöld" villamosokat keresi a fővárosban annak nincs jó hírem.